MSU sprema veliku izložbu Marine Abramović, i umetnica stiže u Beograd

Kultura 17. jul 201917:29 > 19:34
Muzej savremene umetnosti MSU
N1

Muzej savremene umetnosti u Beogradu zatvoren je do 21. septembra zbog pripreme izložbe "Čistač" Marine Abramović. Prva velika evropska retrospektiva rada umetnice, premijeru je imala 2017. godine u Švedskoj, a Srbija je, posle Danske, Norveške, Nemačke, Italije i Poljske, poslednja stanica na turneji.

Vrata Muzeja savremene umetnosti privremeno su zatvorena za posetioce. Letnja pauza ne znači i odmor, jer će kustosi i drugi muzejski radnici temeljno pripremati prostor za izložbu „Čistač“. Unutrašnjost muzejske zgrade doživeće transformaciju da bi mogla da ugosti preko 120 dela, i pritom ispuni standarde Instituta Marine Abramović.

„Imaćemo jednu blokbaster izložbu. Vraćamo se na kartu sveta i Evrope, i mislim da je to važno ne samo za muzej, nego i za Srbiju.
Očekujemo da će i ona biti zadovoljna. Kada smo obilazili muzej i kada smo joj predstavljali koncepciju bila je oduševljena, e sada ta koncepcija koju smo mi zamislili treba i da bude ostvarena“, kaže direktor MSU Slobodan Nakarada.

Samo video radovi zahtevaju 32 modula koji će držati projektore i 40 kilometara kablova koji će biti razvučeni po muzeju. Postavka hronološki prati razvoj umetnice tokom više od 50 godina karijere, od tinejdžerskih radova do skorašnje produkcije, kaže kustos Dejan Sretenović.

„Od tih ranih radova – slikarskih, preko konceptualne faze sa zvučnim i fotografskim radovima, preko perioda perfomansa kojima je stekla međunarodnu reputaciju, zatim rada sa Ulajem, i onda, od početka 90-tih, nova solo karijera kroz različite faze“, kaže Sretenović.

Marina Abramović poslednji put je u Beogradu izlagala 1975. godine. U rodni grad se vraća kao zvezda savremene umetnosti. Očekuje se da će oko tri nedelje po otvaranju umetnica biti prisutna, a u okviru pratećeg programa držaće predavanja i masterklas.

Karte za izložbu „Čistač“ u prodaji su na blagajni muzeja koja ostaje otvorena, osim utorkom, svakog dana od 10 do 18 sati. Takođe prvi put ulaznice za jednu izložbu u Srbiji mogu da se kupe onlajn, a još jedna novina je to da će, zbog očekivanog velikog interesovanja, važiti za tačno određeni datum i vreme.