Počinju radovi na restauraciji Pobednika

Kultura 27. avg 201914:16 > 14:59
N1

Priprema gradilišta i obezbeđivanje radova za restauraciju spomenika Pobednik na Kalemegdanu kreće od srede, dok se prvi zvančni radovi očekuju od ponedeljka 2. septembra.

Nosilac projekta rekonstrukcije Pobednika je Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd, a grad je izdvojio 26 miliona dinara.

Spomenik će tokom radova biti uklonjen na nekoliko meseci kako bi se restaurirao, a rok za završetak radova, prema rečima autora projekta je šest meseci.

„Javnost može da očekuje da će u tom periodu deo platoa biti pretvoren u gradilište na kojem će se odvijati svi radovi“, rekla je na konferenciji za štampu Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Novaković je istakla da bi na statičkoj restauraciji radovi trebalo da traju dva meseca, a posle njih će biti postavljena skela, zatim i dizalica uz pomoć koje će biti demontirana skulptura.

Ona je naglasila i još jednom ponovila da se spomenik izmešta samo privremeno, a skulptura će biti demontirana i odneta u radionicu kako bi se obavili restrauratorski radovi, posle čega će biti vraćena na isto mesto.

Novaković je takođe kazala da će se radovi pre svega obavljati na temelju spomenika koji se naginje zbog težine i zbog toga što je postavljen na nekonsolidovanom nasipu.

„Pretpostavlja se da je odmah nakon postavljanja 1928. godine došlo do prvog krivljenja spomenika. To krivljenje je u nekom trenutku zaustavljeno, ali nije zaustavljeno u potpunosti“, ocenila je Novaković.