Italija pozajmljuje Luvru sedam dela za izložbu o Da Vinčiju

Kultura 24. sep 201921:52 > 21:55
AFP/Ludovic Marin

Italija i Francuska potpisale su sporazum koji predviđa pozajmljivanje pet dela i dve kopije dela slavnog Leonarda da Vinčija za veliku izložbu u pariskom muzeju Luvr, posvećenu obeležavanju 500 godina od smrti italijanskog renesansnog umetnika.

Pored dela „Vitruvijev čovek“ koje je izloženo u Veneciji, Luvru će biti pozajmljena četiri Da Vinčijeva crteža, kao i dve kopije njegovih dela koje su izložene u Firenci.

Tih sedam dela se dodaju spisku od 13 drugih iz raznih muzeja u Italiji koji su ranije prihvatili da pozajme dela Luvru.

Prema sporazumu, Luvr će Italiji pozajmiti nekoliko dela takođe renesansnog slikara Rafaela Santija (1483-1520), za izložbu u Rimu povodom 500 godina od njegove smrti, 2020. godine.

Prethodna italijanska vlada u kojoj je bila desničarska stranka Liga Matea Salvinija odbila je pregovore o pozajmljivanju dela Da Vinčija Francuskoj s kojom se oštro sporila oko prijema migranata, i nije bila blagonaklona prema izložbi u Luvru ocenjujući da je veliki majstor renesanse, iako je poslednje godine života proveo u Francuskoj, pre svega bio Italijan.