Javno predavanje Marine Abramović i performans "AAA-AAA" sa 5.000 ljudi

Kultura 28. sep 201922:06 > 22:12
Bojana Janjić

U sklopu izložbe "Čistač" najpoznatija srpska konceptualna umetnica Marina Abramović je na javnom predavanju u parku ispred Muzeja savremene umetnosti u Beogradu okupila više od 5.000 ljudi sa kojima je podelila detalje iz svog života, stvaralaštva i umetnosti performansa.

„Nikad nijedan vizuelni umetnik nije nastupao pred ovolikom publikom, bar ne da ja znam. Zato je za mene ovo veče veoma posebno. Interakcija sa publikom čini performans umetnošću i bez vas, ja ne bih postojala“, rekla je Abramović. 

Ona je istakla da se „umetnik ne postaje, već se kao takav rađa“.

„Mi kao živa bića jednostavno dišemo, a kad prestanemo da dišemo više ne postojimo, isto tako je i sa stvaranjem. Kada se probudite, imate ideje i te ideje postaju opsesija i sve su veće i veće, zbog čega jednostavno osećate nemir u stomaku, i niste sposobni ni za šta drugo, osim da odete u svoj studio i radite na njenoj realizaciji. To je znak da ste umetnik“, kazala je Abramović. 

Ona je naglasila da su za umetnost neophodne žrtva, patnja i samoća.

Promo

„Umetnik ne sme sebe da smatra idolom. Narcizam koji je vrlo česta pojava, postaje prepreka između umetnika i njegovog dela“, poručila je Abramović. 

Dodala je da performans predstavlja nematerijalnu vrstu umetnosti. 

„Kada radiš u pozorištu, možeš da imaš lažni nož kao rekvizit, ali u performansu sve je realno, telo je telo, žilet je žilet, krv je krv. Nema glume, sve je stvarnost“, rekla je Abramović. 

Umetnica je sa publikom, kao svojevrsnu vežbu, izvela performans „AAA-AAA“, tako da se u parku ispred MSU čuo krik više od 5.000 ljudi.