U BiH i na Kosovu nezadovoljstvo zbog Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Kultura 10. okt 201917:51 > 17:54
AFP/Barbara Gindl

U BiH i na Kosovu je nezadovoljstvo zbog današnje dodele Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Hadkeu kome zameraju da je bio "obožavalac" Slobodana Miloševića i "negacionista" zločina počinjenih tokom rata 1990-ih godina.

Bivši glumac iz BiH Nermin Tulić koji je teško ranjen tokom opsade Sarajeva, prokomentarisao je na Tviteru odluku o Nobelu „smajlijem koji povraća“.

Sarajevski liberalni političar Reuf Bajrović izjavio je da ne razume odluku žirija Švedske akademije koja smatra da je „Handke izvanredni pisac i da je njegova podrška Slobi (Slobodanu Miloševiću) i genocidu deo njegovog velikog opusa“.

Emir Suljagić koji je preživeo masakr u Srebrenici, sada profesor medjunarodnih odnosa u Sarajevu napisao je na društvenim mrežama na engleskom: „Poklonik Miloševića i negacionista dobija Noebelovu nagradu za književnost…. Kakvo vreme…“.

List „Koha ditore“ na Kosovu je takodje komentarisao Nobelovu nagradu Handkeu, navodeći da je on „obožavalac Miloševića i negacionista“. Sarajevski pisac Ahmed Burić smatra da Handkeova podrška Miloševiću svedoči da mu tada „nije bilo dobro“. „Književni kriterijumi moraju da budu iznad politike.

POVEZANE VESTI

Neki njegovi (Handkeovi) tekstovi 1980-ih godina su zaista remek-dela“, rekao je Burić. Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takodje žestoko kritikovao 1999. godine NATO zbog bombardovanje u Srbiji. Handke je 2006. godine prisustvovao Miloševićevoj sahrani.

„Takozvani svet nije svet. Ja ne znam istinu, ali gledam, slušam, osećam, sećam se, pitam se. Zbog toga sam danas ovde, sa Jugoslavijom, sa Srbijom i sa Slobodanom Miloševićem“, rekao je tada Handke.

Peter Handke (1942) nagradjen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija. Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela „Veliki pad“, „Popodne pisca“, „Juče na putu“.