Handke iznenađen Nobelovom nagradom, zahvalio ljudima u Srbiji za radost

Kultura 10. okt 201919:02 > 20:19
REUTERS/Christian Hartmann

Austrijski pisac Peter Handke izjavio je da je iznenađen odlukom da dobije Nobelovu nagradu za književnost, ocenjujući da je to "veoma hrabra odluka" posle "svih svađa" uzrokovanih njegovim radom i angažmanom. On je u izjavi za RTS zahvalio svim ljudima u Srbiji za radost zbog velikog priznanja koje je dobio.

„Posle svih tih svađa, iznenađen sam. Takva odluka je veoma hrabra za Švedsku akademiju“, rekao je Handke u svom domu u Šavilu, nadomak Pariza.

Handke je tokom svoje karijere nekoliko puta rekao da treba ukinuti Nobelovu nagradu za književnost koju smatra kao „lažnu kanonizaciju koja ne donosi ništa čitaocu“.

„Veoma sam iznenađen i veoma umoran, duže ćemo pričati sutra. Želim da pozdravim sve ljude u Beogradu i Srbiji, osećam vašu radost, hvala vam za to i u moje ime večeras popićemo rakiju i belo vino“, poručio je Handke u kratkoj izjavi za RTS.

Pisac je priznao da je bio iznenađen telefonskim pozivom iz Švedske.

„Zbog svih problema koje sam imao, nikada ne bih pomislio da bi mene izabrali“, rekao je Handke koji je izazvao polemike zbog prosrpskih stavova i kritike na račun bombardovanja Srbije od strane NATO-a.

On je 2006. godine prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića. Upitan šta o tome danas misli, on je odbio da iznese bilo kakav politički stav. „Moja priroda je priroda jednog pisca, ne jednog novinara“, rekao je on.

O stavu o Nobelovoj nagradi, rekao je da je kritikovao to priznanje kao čitalac, ali da danas tako ne misli. Potvrdio je da će otići u Stokholm na ceremoniju uručenja nagrade.

Peter Handke (1942) nagrađen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija. Handke je esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom jeziku objavljena su mu dela „Veliki pad“, „Popodne pisca“, „Juče na putu“.