Laguna proglašena za najboljeg izdavača na beogradskom Sajmu knjiga

Kultura 24. okt 201917:34 > 17:38
N1

Na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je u toku ove nedelje, za najboljeg izdavača je proglašena beogradska "Laguna".

U užem izboru su bile i izdavačke kuće „Arhipelag“, „Klio“, „Geopoetika“ i „Službeni glasnik“.

Na sajtu SEEcult.org je objavljeno da za su za izdavački poduhvat ravnopravno nagrađeni deseto kolo edicije „10 vekova srpske književnosti“ Matice Srpske iz Novog Sada i „Prozna dela srpskih naučnika“ Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ iz Beograda.

„Laguna“ je proglašena izdavačem godine uz obrazloženje žirija da je ove godine na Sajmu prisutna s više od 4.000 naslova, od kojih 80 novih, a u prethodnih 12 meseci objavila je 372 nove knjige. U obrazloženju žirija je navedeno da „Laguna“ „sledi svoju dugogodišnju tradiciju i podjednako promoviše domaće i strane pisce, a ima i niz zasebnih edicija vrednih pažnje, od popularne nauke, klasika do literature za decu i mlade“.

„Posebna zasluga za popularizaciju knjige jeste kontinuirano otvaranje knjižara širom Srbije, čime ‘Laguna’ zajedno sa nekoliko drugih, donekle uspeva da popuni prazninu… nastalu posle nestanka velikih državnih izdavačkih i knjižarskih kuća krajem 20. veka“, naveo je žiri i pohvalio Lagunu i zbog promovisanja kulture čitanja „organizovanjem niza korisnih manifestacija kao što je ‘Noć knjige’ „.

U žiriju 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga su bili Dragan Simeunović, Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, Zorana Opačić i Marina Vulićević.