Kustendorf: Nagrada "Zlatni list" dodeljena predstavi "Cena života"

Kultura 27. okt 201915:35 > 15:43
N1

Nagrada "Zlatni list" za najbolju predstavu na ovogodišnjem pozorišnom festivalu Kustendorf dodeljena je Filmskoj akademiji iz Lođa za predstavu "Cena života".

„Baveći se temom koja ih se tiče i dotiče, upečatljivom i ujednačenom zajedničkom igrom, glumci ove predstavce uspeli su da uzdrmaju gledaoce istovremeno izazivajući u nama osećanje neprijatnosti i empatije, navodeći nas na duboko preispitivanje sopstvenih stavova prema invaliditetu i „ceni života“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Žiri koji su činili glumica Jovana Stoiljković, dramaturg Jelena Mijović i reditelj, Veljko Mićunović je nagradu za najboljeg glumca dodeli Sergeju Čurakovu iz Državne pozorišne akademije iz Jaroslava, za ulogu Andreja Prozorova u predstavi „Čehov.nekst“. Za najbolju glumicu proglašena je Sofija Mijatović za ulogu u predstavi „Kiseonik“, Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Za posvećenost u radu sa glumcima i preciznost rediteljskog izraza, nagrada „Zlatni list“ za najbolju režiju dodeljena je Milji Mazarak za predstavu „Kiseonik“, Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Pozorišni festival Kustendorf ove godine održan je po četvrti put pod sloganom „Društvo spektakla“. Organizator je bio reditelj Emir Kusturica.