Otkrivena spomen ploča na rodnoj kući Slobodana Jovanovića u Novom Sadu

Kultura 03. dec 201918:11 > 18:16
Tanjug/ Jaroslav Pap

Spomen ploču na kući u Ulici Svetozara Miletića, u centru Novog Sada, u kojoj je 3. decembra 1869. godine rođen pravnik, istoričar, književnik i političar Slobodan Jovanović, su otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

„Nije ideja da se bavimo rehabilitacijom i procenom istorije, ali je naša dužnost da ukažemo na delo ovog čoveka koji je napisao 20 tomova i iza sebe ostavio čitav niz važnih zaključaka, od kojih su mnogi ostali nepoznati. Iako niko ne može prestati da bude član Akademije, on se u zvaničnim dokumentima jako dugo nije pominjao, što znači da smo u jednom trenutku, nažalost, podlegli ‘brisanju iz pamćenja’. Danas Slobodana Jovanovića ponovo prizivamo, jer sve ima svoj kontinuitet, a poruka je da ideologija i politika ne smeju da guše kreativnost“, kazao je Vladimir Kostić.

Tanjug/ Jaroslav Pap

„Trebalo nam je 150 godina da skupimo hrabrosti i obeležimo ovo mesto, da ispravimo neke nepravde i nelogičnosti, te da pokažemo koliko je Novi Sad bio veliki i širokogrud da primi ljude iz svih krajeva gde je naš narod živeo, pa i u tim izbegličkim vremenima za našu braću južno od Save i Dunava“, rekao je Miloš Vučević.

SANU u 2019. godini obeležava 150 godina od rođenja akademika Slobodana Jovanovića (1869, Novi Sad – 1958, London). Na Pravnom fakultetu Velike škole i Univerzitetu u Beogradu, Slobodan Jovanović je predavao kao vanredni, redovni i honorarni profesor od 1897. do 1941, sa pauzama u vreme ratova. Bio je dekan Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije, predsednik Srpskog kulturnog kluba, jedan od osnivača i urednika Srpskog književnog glasnika, potpredsednik i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije.