Handke odlučan da primi nagradu uprkos kritikama

Kultura 05. dec 201908:41 > 08:46
REUTERS/Christian Hartmann

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke odlučan je da primi ovu nagradu na ceremoniji koja će 10. decembra biti održana u Švedskoj akademiji u Stokholmu i privodi kraju besedu u kojoj će biti reči isključivo o literaturi, pbjavile su "Večernje novosti".

Handke je za „Novosti“ potvrdio da odlazi u Stokholm, gde će u petak u Švedskoj akademiji, prema unapred utvrđenom redosledu obraćanja laureata, održati konferenciju za novinare. Nagrada će mu biti uručena četiri dana kasnije, u utorak, 10. decembra, kada će prema pravilima biti uručena svim dobitnicima na dan smrti utemeljivača priznanja Alfreda Nobela.

POVEZANE VESTI

Handke je napomenuo da će mu najveći problem biti kako da stigne do glavnog grada Švedske, imajući u vidu da u Francuskoj gde živi od srede traje štrajk, uključujući železničare i kontrolore letenja.

Od trenutka kada je saopšteno da je dobio veliko priznanje književnik se posvetio pisanju besede, koju će održati sledećeg utorka. On je istakao da će u besedi biti reči isključivo o literaturi koja svojom dramatičnošću bez ideologije ispituje realnost.

Ništa ga nije omelo u tom nastojanju, pa ni vesti koje je saznao od „Novosti“ jer živi bez televizora, kompjutera i mobilnog telefona – da su dva spoljna člana napustila Nobelov komitet od kojih švedska književnica i kritičarka Gun Brit Sundstrem zato što se nije saglasila s dodeljenom nagradom.

„Mnogi me vole ili ne vole, ali ne jerujem da ih je isto tako mnogo pročitalo moja dela“, poručio je Handke, koji rukom ispisuje svoj govor.

Švedska akademija je ovih dana potvrdila da ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost odlazi u prave ruke i kritike ništa neće promeniti u programu, navode „Novosti“.