Kontrabasista Đorđe Stijepović dobitnik nagrade "Vojin Mališa Draškoci"

Kultura 06. dec 201912:14 > 12:14
Promo

Prema odluci Odbora za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi "World Music asocijacija Srbije", nagrada Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2019. godinu, dodeljuje se svetski priznatom kontrabasisti Đorđu Stijepoviću.

Nagrada je ustanovljena 2013. godine sa ciljem da u Srbiji podstiče, razvija i popularizuje poližanr world music, odnosno muzičko stvaralaštvo i umetnike koji marljivo i uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom muzikom, kao i da neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945 – 2000), navodi se u saopštenju te asocijacije.

Dosadašnji dobitnici nagrade su: Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Vladimir Nikić, Nenad Vasilić i Veljko Nikolić – Papa Nik. Listi upečatljivih imena se više nego zasluženo pridružuje i Đorđe Stijepović (Beograd, 1977).

Stijepovićev muzički put i karijera, koje krasi i status najboljeg svetskog slep kontrabasiste, ne mogu se svrstati ni u jedan prepoznatjivi kalup. Od beogradskih rokenrol početaka, preko klasičnog i džez obrazovanja u rodnom gradu, uspehe je nastavio da niže i nakon preseljenja 2004. u Ameriku, razvijajući dalje raznovrsnost svog stila i umetničku radoznalost, često svirajući na više od 200 koncerata godišnje, navodi Asocijacija.

Kao jednog od svojih mentora Stijepović ističe upravo Vojina Draškocija, koji je snažno uticao na njegov izvođački i kompozitorski rad. U tom radu neretko nalazimo spone sa tradicionalnim i balkanskim zvukom.

Stijepović je bio član beogradskih etno grupa Balkan Music Club, Marsya i Shira uʼtfila. U Americi se pridružio poznatom world music sastavu Fishtank Ensemble. Redovno nastupa sa najboljim svetskim plesačicama trajbal-fjužn stila kao što su Rejčel Brajs i Mira Bec, a gostovao je i na albumima grupa Beats Antique (etno elekronika), Rupa and the April Fishes (rege, francuska šansona), Kiosk (persijski Gypsy jazz), Kal i drugi.

Prvo solističko predstavljanje javnosti je imao na albumu Serbia Sounds Global: All Stars (2008), sa autorskom numerom „Djordjeʼs Rachenitza“, dok se „Ceklin“, još jedna njegova kompozicija sa etno elementima, našla na kompilaciji World Music from Serbia (2009).

Na koncertu „MTV Unplugged“ meksičke grupe Molotov, 2018, Stijepović je bio specijalni gost. Taj koncert je objavljen kao samostalni album, da bi ove godine bio nominovan za „Gremi“.

Nagrada Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci biće svečano uručena Đorđu Stijepoviću 18. decembra u Beogradu, u Velikoj sali SKC-a, sa početkom u 20 časova. Dodeli nagrade će prethoditi nastup Pjevačke družine Svetlane Spajić, a nakon dodele, Stijepović će odrzati koncert. Ovim povodom na sceni će mu se pridružiti naši istaknuti muzičari, Aleksandar Sedlar (gitara), Vasil Hadžimanov (klavijature) i Peđa Milutinović (bubnjevi).