Handke nije hteo da odgovara na pitanja o prosrpskim stavovima

Kultura 06. dec 201917:33 > 22:39
N1

Austrijski pisac Peter Handke kojem će naredne nedelje biti uručena Nobelova nagrada za književnost, izjavio je u Stokholmu, na tradicionalnoj konferenciji za novinare, da voli književnost i da prezire mišljenja, izbegavajući polemiku o svojim prosrpskim stavovima tokom raspada Jugoslavije.

Handke je izrazio nelagodnost zbog polemike nastale oko njegovih ranijih stavova, tako da je danas izbegavao na odgovori na pitanja koja se na to odnose.

„To je jako duga priča i ponovno pričati tu priču ovde, mislim da nije pravi trenutak“, naveo je.

„Volim književnost, a ne mišljenja“, rekao je on jednoj novinarki koja ga je zamolila da iznese svoje mišljenje o dešavanjima 90-ih godina na Balkanu.

„Prezirem mišljenja“, dodao je pisac.

Rekao sam prijatelju iz BiH da želim da se sastanem sa sve majke koje su ostale bez dece – Srpkinjom i muslimankom, rekli su mi da je to nemoguće. Ali moj predlog ostaje.

Drugi novinar je pitao Handkea zašto u svojim knjigama nije pomenuo Haški tribunal koji je priznao genocid nad muslimanima u Srebrenici, a za koji su okrivljeni ratni i politički lideri bosanskih Srba Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

„Samo nastavite sa vašim pitanjima, volim vaša pitanja“, ironično je odgovorio pisac koji je potom pročitao „neprijateljsko“ pismo njemu upućeno zajedno sa toalet papirom.

„Više volim jedno anonimno pismo sa toalet papirom od vaših praznih pitanja“, rekao je Handke i dodao da je dobio i brojna pisma podrške.

Konferencija za novinare je počela u veseloj atmosferi pošto je hor pevao rođendansku pesmu Handkeu koji je danas napunio 77 godina.

Pisac je u oktobru rekao da neće odgovarati na pitanja novinara koja se odnose na njegove prosrpske stavove.

„Ja sam pisac. Potičem od Tolstoja, Homera, Servantesa. Ostavite me na miru i ne postavljajte mi tu vrstu pitanja“, rekao je tada pisac.

Kako odgovoriti na proteste najavljene u Stokholmu, kaže ne zna, ali poručuje da bi se želeo sastati s majkama koje su izgubile decu.

„Imao sam ideju, koja nije realna. Pitao sam prijatelja u BiH kako da je realizujem, ali rekao mi je da to nije moguće sada. Rekao sam da želim da se sastanem s dvema usamljenim majkama koje su izgubile decu u ratu, ne sa organizacijama, već pojedincima, jednom sa srpske i sa muslimanske strane, rekao mi je da to nije moguće. Ali, moj predlog ostaje“, naglasio je Handke.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u BiH i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takodje 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagrađen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodele nagrade.

Handke je i esejista, scenarista, prevodilac, a na srpskom ima objavljena dela „Veliki pad“, „Popodne pisca“ i „Juče na putu“.