Mjuzikl "Kosa" u Novom Sadu, u publici i holivudska zvezda Džon Sevidž

Kultura 07. dec 201912:36 > 12:40
Tanjug / Jaroslav Pap

Predstava "Kosa" premijerno je izvedena u Pozorištu mladih u Novom Sadu, a na kraju se publici, zajedno s glumcima, poklonio i Džon Sevidž, američki glumac koji je igrao jednu od glavnih uloga u istoimenom kultnom filmu Miloša Formana iz 1979. godine.Premijeri je u petak uveče prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri čija je ambasada bila pokrovitelj predstave, izvedene na 40. godišnjicu premijere filma "Kosa".

Predstava „Kosa“ je nastala u koprodukciji Pozorišta mladih, Novosadskog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture. Novosadsku predstavu po čuvenom brodvejskom mjuziklu, čiji je tekst adaptirao Robert Lenard, oslanjajući se na Formanov film, režirao je Peter Telihaji iz Madjarske.

U predstavi je igra 12 glumaca Pozorišta mladih i Novosadskog pozorišta, kao i deset studenata glume novosadske Akademije umetnosti, iz klase Borisa Liješevića.

Naslovnu ulogu Džordža Bergera igra Aleksa Ilić, a Kloda Hupera Bukovskog, koga je u Formanovom filmu igrao Džon Sevidž, u predstavi igra Darko Radojević.

U vodećim ulogama su i Kristina Savkov, Blanka Dieneš, Ištvan Kereši i Danilo Milovanović. Koreograf je Peter Kovač Geržon, scenograf Dženi Horvat, kostimograf Biljana Grgura glumce je uživo pratio orkestar pod vodjstvom Davida Klema. Reprize „Kose“ su 7. i 14. decembra.

Predstava „Kosa“ je u Jugoslaviji prvi put ;izvedena 1969. godine u beogradskom Ateljeu 212, u režiji Mire Trailović i Zorana Ratkovića.