Ovacije u milanskoj Skali za 50. godišnjicu rada Plasida Dominga

Kultura 16. dec 201909:50 > 09:56
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Operska zvezda Plasido Domingo (78) dočekan je ovacijama na gala koncertu povodom 50 godišnjice rada sinoć u milanskoj Skali, a on je uzvratio retkom serenadom publici.

Domingo je stajao sam na bini sa tri žute ruže i bez muzičke pratnje otpevao omiljenu špansku melodiju „Non Puede Ser“.

Do tada su izvodjači koji su sa njim nastupali, hor i orkestar, već izveli dva bisa posle više od pola sata aplauza i ovacija publike koja je ustala na noge, što je retko u Skali.

On je za treći bis na binu izašao sam. Sedamdesetosmogodišnji Domingo je bio vidno dirnut tim prijemom i u jednom trenutku je poljubio binu gde je prvi put nastupio 7. decembra 1969. u glavnoj ulozi u operi „Ernani“ Djuzepea Verdija. On je ukupno pevao 135 puta na bini u Skali, u 22 opere.

Ovaj jubilej u Skali obeležen je u godini kada su američke operske kuće otkazale Domingove zakazane koncerte posle izveštaja AP-a da ga je više od 20 žena optužilo za seksualno uznemiravanje ili neprikladno ponašanje. Domingo je negirao te navode i posle perioda ćutanja tek je nedavno počeo da daje intervjue izabranim publikacijama pred nastupe u Evropi.

U intervjuima je rekao da se uvek ponašao kao džentlemen i da nikad nije zloupotrebio svoj uticaj. On je takodje rekao da namerava da nastavi da nastupa bar dok ne ispuni zakazane koncerte koje ima do kraja 2021. godine. U SAD su svi njegovi planirani koncerti su otkazani ali u evropskim operskim kućama i medju evropskim obožavateljima naišao je na ogromnu podršku, i svi zakazani koncerti su zadržani.

Mnogi koji su prisustvovali sinoćnjem nastupu usredsredili su se na kvalitet, posebnu boju njegovog glasa i govorili kako je nemoguće da neko spolja zna šta se dogodilo izmedju Dominga i onih koje ga optužuju.

„Jako sam impresionirana. Domingov glas je i dalje neverovatan kada vidite koliko ima godina.To što se desilo sa njim i pokretom I ja (MeToo) u Americi je strašno. Svi mi moramo da odgovaramo u životu za naše ponašanje“, rekla je Doris Papst (80), koja je u Milano doputovala sa grupom iz Baden Badena u Nemačkoj na ovaj gala koncert.