Slepi bugarski umetnik našao način da nastavi da slika

Kultura 28. jan 202012:09 > 12:10
REUTERS/Stoyan Nenov

Stamen Karamfilov naginje se nad platnom kako bi napravio završne pokrete kistom na svom pejzažu, što je veliko postignuće budući da je bugarski umetnik slep.

On je prvobitno izgubio svaku nadu da će ponovno slikati nakon što je iznenada izgubio vid 2015. godine, a u jednom trenutku čak je razmišljao o samoubistvu.

Nakon što je početna kriza prošla, otkrio je da postoji način da i dalje slika.

„Veliko iskustvo i intuicija – to je tajna uspeha“, rekao je 76-godišnji slikar u svom ateljeu u Plovdivu na jugu Bugarske.

Iako slep, otkrio je da nazire razliku između boja, između svetla i tame, levim okom. Za ostatak se oslanja na intuiciju, veštinu i sećanja izgrađene tokom dugogodišnje karijere umetnika i restauratora crkvenih ikona.

„Slikam samo na crnim platnima jer mogu da raspoznam tople boje – narandžastu, crvenu, svetlozelenu…Napolju slikam kada je sunčano jer mogu videti sene. Kada je mračno i sivo, ne mogu“, kazao je.

U ranoj fazi nastajanja slike, on je udaljen nekoliko centimetara od platna i zamišljenu sliku u svojoj glavi podeli na male kvadrate.

„Zatim ih povezujem – kvadratić s kvadratićem“, kaže.

Njegova dela bila su izložena u Nemačkoj, Grčkoj, Turskoj i nekoliko bugarskih gradova. Sada se priprema za 33. izložbu u svojoj karijeri.