NKSS o Muzeju: Kiš imenovan, a nije ni bio među kandidatima koji su konkurisali

Kultura 03. feb 202014:38 > 14:39
Anadolija/ Filip Stevanović

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) osudila je imenovanje novog vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti (MSU) Viktora Kiša, iako nije bio među četiri kandidata koji su učestvovali na konkursu iz 2019. godine, uz ocenu da je to još jedan od primera kako vladajuće partije privatizuju javne ustanove.

U saopštenju se podseća da, nakon konkursa za izbor direktora ove važne muzejske institucije, početkom 2019. godine, na koji su se javila četiri kandidata, Ministarstvo kulture i informisanja, koje predlaže kandidata i Vlada Srbije koja imenuje direktora na predlog tog Ministarstva, ostaju nemi više od godinu dana.

Upravni odbor MSU se ne oglašava o toku procesa odlučivanja i godinu dana kasnije Vlada Srbije, bez ikakvog obrazloženja imenuje osobu koja na konkursu nije ni učestvovala, ističe se u saopštenju NKSS.

POVEZANE VESTI

„Ovo je samo još jedan u nizu primera privatizacije javnih ustanova od strane vladajućih partija i demonstracije moći koja ne podleže bilo kakvim javnim, transparentnim i demokratskim procedurama upravljanja javnim institucijama već ih tretira kao partijski plen kojim raspolaže po sopstvenom nahođenju, bez ikakve odgovornosti prema generacijama koje su te institucije gradile, ali i prema građanima čije bi interese trebalo da zaistupaju i brane“, ističe se u saopštenju.

NKSS ocenjuje da kršenje procedura, odluke donesene autokratskim principom i sve veći broj vršilaca dužnosti, partijski postavljenih kadrova na vodećim pozicijama javnih preduzeća i institucija svedoče o kontinuiranom i beskrupuloznom demontiranju demokratskih procedura u zemlji.

Ovakav princip partijske politike koja svoju poziciju doživljava kao poziciju moći, a ne odgovornosti, ozbiljno narušava osnovne principe na kojima se demokratija kao sistem temelji, konstatuje NKSS.

O posledicama ovakve politike svedoči, kako se dodaje, sve veći broj stručnjaka i profesionalaca koji zemlju napuštaju, i to ne samo mladih već i pripadnika srednjih generacija koji ne mogu da pristanu na nekompetentno razaranje svih potencijala koje ova zemlja ima.

Asocijacija NKSS poziva sve aktere u kulturi, sve institucije, profesionalce, organizacije, stručna tela i strukovna udruženja da istupe protiv ovakvog „kontinuiranog urušavanja sistema i institucija i da zajedničkom borbom odbranimo ono malo resursa koji su nam preostali kako budućim generacijama ne bismo ostavili pustoš da u njoj žive i rade“.

Asocijacija NKSS poziva Vladu Srbije da poništi odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti, a Ministarstvo kulture i informisanja i Upravni odbor Muzeja da obrazlože rezultate konkursa, koji je raspisan i sproveden 2019. godine, objave kandidature i biografije sva četiri kandidata i obrazlože zašto ni jedan kandidat nije izabran i obrazlože da li je konkurs poništen i ako jeste da navedu zašto.

Takođe se traži da objave i učine dostupnom čitavu dokumentaciju konkursa kako bi javnost dobila uvid u razloge za poništavanje konkursa (ukoliko je konkurs zvanično poništen) i da, ukoliko ne postoje razlozi za poništavanje konkursa iz 2019. godine, predlože za imenovanje najboljeg od četiri kandidata kako bi na tu funkciju bio izabran adekvatni kandidat i to ne autokratskom odlukom Vlade već transparentnom demokratskom procedurom.