Regionalna turistička ruta sa spomenicima posvećenim Drugom svetskom ratu

Kultura 22. feb 202012:39 > 12:43
Shutterstock

Savet za regionalnu saradnju (RCC) predstavio je u Beogradu regionalnu turističku rutu koja objedinjuje spomenike posvećene Drugom svetskom ratu na Zapadnom Balkanu.

Predstavljajući kulturnu rutu Put balkanskih spomenika (Balkan monumental trail) na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, predstavnica RCC Milena Filipović rekla je da je cilj projekta podsticanje potencijala zanemarenog kulturnog nasleđa velike arhitektonske i istorijske vrednosti.

POVEZANE VESTI

Filipović je kazala da su apstraktni i futuristički spomenici posvećeni Drugom svetskom ratu odabrani zato što danas nisu adekvatno vrednovani i zato što predstavljaju istinsku specifičnost Zapadnog Balkana.

Ona je navela da je reč o umetničkoj turi jedinstvenog kreativnog nasleđa kojom se istražuje istorija Drugog svetskog rata na Zapadnom Balkanu i koja obuhvata spomenike izgrađene od 1950. do 1990. godine.

Filipović je dodala da je sačinjena lista od 40 spomenika koji su pristupačni, da su održani sastanci sa predstavnicima ministarstava turizma svih zemalja regiona, čija je pomoć neophodna, i da je napravljena marketing strategija.

Među spomenicima koji su obuhvaćeni rutom nalaze se Sutjeska, Kadinjača, Kozara, Spomenik rudarima u Kosovskoj Mitrovici, Velanija u Prištini, spomenik na Jasikovcu u Crnoj Gori, Makedonijum u Kruševu, Popina u Štulcu u Srbiji, Barutana u Crnoj Gori, spomenik na Kosmaju i drugi.

Kulturna ruta Put balkanskih spomenika nastala je u okviru projekta RCC za razvoj i promociju turizma na Zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija.