Onlajn predstave Narodnog pozorišta do sada imale više od 77.000 pregleda

Kultura 26. mar 202021:18 > 21:22
Shutterstock

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić navela je da nacionalni teatar od 18. marta počeo svakodnevno online da prikazuje svoje predstave sva tri ansambla - opere, drame i baleta, navodeći da je ukupan broj pregleda nadmašio 77.000.

Na moju veliku radost imali smo ukupno više od 77.000 pregleda, između 22.000 i 2000 (po komadu) i naš striming je za nas bio nešto što smo prvi put uradili u istoriji Narodnog pozorišta, rekla je gošća N1, koja se u program uključila putem Skajpa.

Trudimo se, kaže Vujićeva, da prikažemo materijale najboljeg kvaliteta i najinteresantnije naslove, ali i i nešto što ima veze sa danima u kom se događaju. Podsetila je da je sutra, 27. Marta, Svetski dan pozorišta, i navela da su tim povodom izabrali balet „Hazardski rečnik“ po motivima romana Milorada Pavića. „…Jer smo smatrali da smo jedinstveni po tome što smo pozorište, balet i drama, a druga pozorišta će pripremati predstave“.

Istakla je da i ostale radioničke programe rade onlajn, da to rade mladi reditelji, doktori nauka, pa će „Klub mladih Narodnog pozorišta“ biti prenošen uživo.

N1

Predstave koje se traže, biće reprizirane, najavljuje, a i za mlađu publiku biće matine, prvi u nedelju u podne „Krcko Oraščić“, a prva repriza biće u nedelju uveče, po izboru gledalaca – to je predstava „Gospođa ministarka“.

Kaže da se javljaju naši ljudi u inostranstvu, koji sada imaju priliku da „dođu u svoje pozorište, da upoznaju svoje glumce, svoje operske pevače“…

Podsetila je da su i Šekspir i Puškin bili u karantinu u doba kolere, a da je Šekspir je tada napisao „Kralja Lira“, a Puškin „Veličanstvenu poeziju“.

Od umetnika se očekuju velika dela u ovako teškim momentima, a od svih se očekuje da budemo zajedno, da budemo bolji nego što jesmo, jer tako pobeđujemo svako zlo, a i sami sebe, zaključila je gošća N1.

Onlajn predstave možete gledati na YouTube kanalu pozorišta i na sajtu.