Opere najvećih svetskih ansambala dostupne za gledanje na platformi OperaVision

Kultura 31. mar 202017:22 > 17:25
Pixabay

U odgovoru na aktuelnu pandemiju koronavirusa, onlajn platforma OperaVision pokrenula je program u sklopu koga će tokom aprila dva puta nedeljno omogućiti besplatan strim popularnih opera u izvođenju istaknutih svetskih ansambala.

OperaVision je onlajn platforma koja promiče opersku umetnost koristeći nove tehnologije, a finansira se iz programa Evropske komisije “Kreativna Evropa 2014. – 2020.”. U odgovoru na mere kojima je zbog pandemije do daljeg ukinuto održavanje javnih okupljanja, pa su tako obustavljena i kulturna događanja, OperaVision je sredinom marta intenzivirala svoj program besplatnih strimova.

„Zahvaljujući finansiranju Evropske komisije i solidarnosti operskih kuća u članstvu, OperaVision najavljuje program za april posvećen Italiji, rodnom mestu opere“, saopšteno je.

Dva puta nedeljno OperaVision omogućiće besplatne strimove nekih od najpoznatijih svetskih opera u izvođenju istaknutih ansambala, od Pekinga do Londona.

Prva će 3. aprila biti dostupna opera „Alceste“ Kristofa Vilibalda Gluka u izvedbi Teatro La Fenice iz Venecije. Opera će na zahtev moći da se gleda do 2. oktobra 2020. Ova produkcija se temelji na manje poznatoj talijanskoj verziji. Reditelj Pjerluiđi Pici u fokus je stavio emocionalnu dramu Alcestinog žrtvovanja.

OperaVision će od 7. aprila za strimovanje učiniti dostupnom i operu „Vilijam Tel“ Đoakina Rosinija, produkciju Rossini Opera Festivala iz Pezara u Italiji. Bazira se na legendi o švajcarskom narodnom heroju. Poslednja Rosinijeva opera, napisana na francuskom, ovde je dostupna u produkciji iz 2013. čiju režiju potpisuje Grejem Vik. Dirigent je Mišel Marioti, a izvode Orkestar i hor Teatro Comunale di Bologna, dok su u glavnim ulogama solisti Nikola Alaimo, Huan Dijego Florez i Marina Rebeka. Opera je za gledanje dostupna do 7. jula.

Opera „Così fan tutte“ Volfganga Amadeusa Mocarta u izvođenju Rojal Opera Hausa iz Londona (dostupna od 10. aprila do 10. jula), je “rimejk” iz 2010. produkcije Džonatana Millera iz 1995. godine, a u glavnim ulogama su Stefan Degu, Maria Bengtson i Ser Tomas Alen.

U programu su i tri opere Đuzepea Verdija „I due Foscari“ (dostupna od 14. aprila do 14. septembra), kao i „Nabucco“ (od 17. aprila do 16. septembra), obe produkcija Festivala Verdi iz Parme, kao i „Il trovatore“, produkcija National Centre for the Performing Arts iz Pekinga u Kini, dostupna za besplatan strim od 21. aprila do 21. septembra.

Više informacija na stranicama https://operavision.eu/en.