Džez legenda Elis Marsalis preminuo od koronavirusa

Kultura 02. apr 202021:18 > 21:18
Tanjug/AP, Gerald Herbert

Elis Marsalis, legendarni džez muzičar i pedagog koji je podučavao generacije muzičara, među kojima i svoje slavne sinove, preminuo je u sredu u Nju Orleansu od posledica koronavirusa, saopštila je njegova porodica.

„Sa velikom tugom saopštavam da je moj otac Eli Marsalis Junior umro nakon komplikacija od korona virusa“, naveo je njegov sin Branford Mersalisi dodao je čuveni džez muzičar u subotu hospitalizovan.

Elis Marsalis koji se tokom višedecenijske karijere pojavio na desetinama albuma, otac je trubača Vintona i saksofoniste Branforda Marsalisa.

„Moj otac je bio div u muzici i u podučavanju, ali je bio još veći otac… Dao je sve što je imao da nam omogući da razvijemo ono najbolje kod nas“, napisao je Branford Marsalis.

Vinton Marsalis je na Tviteru uz fotografije sa ocem napisao: „Elis Marsalis 1934-2020. Umro je kao što je i živeo: prihvatajući realnost“.

Elis Marsalis je rođen u novembru 1934. godine u Nju Orelansu, središtu sveta džeza. Tokom višedecenijske karijere svirao je sa Kenonbolom i Netom Ederlijem, Kortnijem Pajnom. Istovremeno je bio i mentor sinovima Vintonu i Branfordu koji su postali dva najuglednija džez muzičara.

Njujorški džez klub u Linkoln centru gde je Vinton Marsalis umetnički direktor, saopštio je da se „s tugom i teškog srca oprašta od Elisa Marsalisa, jednog od najuglednijih umetnika i profesora muzike svog doba i svih vremena“.

Gradonačelnica Nju Orleansa na Tviteru je Elisa Marsalisa nazvala „“egendom“ i „prototipom“ džez scene tog grada slavnog po muzičkoj sceni.

Marsalis je u bolnicu primljen u subotu, a preminuo je u sredu uveče.