Nova saznanja o Vermerovoj "Devojci s bisernom minđušom"

Kultura 29. apr 202009:45 > 09:48
Bart Maat / ANP / AFP

Najveće do danas poznato naučno istraživanje Vermerove slike "Devojka s bisernom minđušom", rezultiralo je iznenađujućim otkrićima, objavio je muzej Maurichejs iz Haga u kojem je slika je izložena.

„Nijedna Vermerova slika ne zaokuplja pažnju istoričara umetnosti kao ‘Devojka s bisernom minđušom’ koja u očima skriva posebnu dubinu. O slici smo otkrili više nego ikada dosad“, rekla je direktorka muzeja Martin Goselink na videokonferenciji za medije.

Grupa stručnjaka je ustanovila da je holandski barokni slikar Johanes Vermer (1632-1675) na poznatoj slici iza devojke naslikao i zelenu zavesu, koja je vremenom iščezla. Pomoću rendgenskog skenera uspeli su da detektuju i trepavice koje nisu vidljive golim okom.

Istovremeno je ustanovljeno i da čuvena biserna minđuša, po kojoj je slika dobila naziv, jednostavno lebdi u vazduhu jer ne postoji fleksibilna žica koja je prčvršćuje za uho.

Zahvaljujući ovom istraživanju, prvi put je podrobno opisana i paleta boja koje je Vermer koristio.

Uprkos detaljnom istraživanju nije otkrivena najveća tajna slike – identitet devojke. Prema nekim izvorima, u pitanju je najstarija Vermerova ćerka Marija, koja je u trenutku nastanka platna imala 12 ili 13 godina. Marija je i sama bila slikarka te se, prema mišljenju dela stručnjaka smatra autorkom velikog broja očevih slika.

Međunarodni tim stručnjaka je sliku nastalu između 1665. i 1667. istraživao i u martu 2018, koristeći pritom najnovije tehnike skeniranja. Bila je to druga velika naučna analiza remek-dela nakon one iz 1994.