Onlajn sezona petkom na Jutjubu: "Frankenštajn" u Beogradskoj filharmoniji

Kultura 06. maj 202012:18 > 12:37
Beogradska filharmonija

U okviru onlajn sezone petkom na Jutjubu, Beogradska filharmonija predstavlja kultnu kompoziciju "Frankenštajn!!", autora HK Grubera, čija je domaća premijera bila u okviru ciklusa Pandemonijum.

Publika će imati priliku da ovog petka, 8. maja od 20 časova pogleda nesvakidašnji nastup muzičara koji pored klasičnih instrumenta sviraju i na igračkama.

Jedan od najangažovanijih austrijskih savremenih kompozitora, HK Gruber, nastupio je kao dirigent, solista i šansonijer predstavivši delo koje je sinteza pop i narodne muzike, kao i bogate tradicije bečkog kabarea.

Beogradska filharmonija

U tom komadu, pored Frankenštajna, nižu se različiti junaci – Supermen, Džejms Bond, Đango, Robinzon Kruso, Betmen i Robin, a filharmoničari njihovo „herojstvo“ prikazuju i na trubicama, sirenama, pištaljkama, šmirglama, čegrtaljkama, klaviru-igrački, melodikama. Ovoj kompoziciji, zabavnoj i za slušanje i za gledanje, prethodi “Muzika preobraženja“, Kurta Švercika.

U okviru nedeljnog onlajn repertoara na društvenim mrežama i sajtu Beogradske filharmonije, objavljeno je novo izdanje bloga Filharmoničar u izolaciji, violinistkinje Tamare Živković. Koncertmajstor Miroslav Pavlović je publici poklonio temu iz Betovenove Romanse koju je trebalo kao solista da odsvira sa orkestrom pod upravom dirigenta Hansa Grafa.

Audio sreda predstavlja nastup Nemanje Stankovića i Dvoržakov Koncert za violončelo i orkestar, a sećanje četvrtkom odlazi u Muzej savremene umetnosti, kada je Filharmonija održala niz performansa prilikom otvaranja muzeja nakon dugačke pauze i renoviranja.