Počelo snimanje serije "Kralj" u produkciji United media

Promo/Goran Đukanović

Snimanje serije i filma "Kralj" u režiji Zdravka Šotre, a po romanu Vuka Draškovića, počelo je danas u Belom dvoru u Beogradu.

Serija od 15 epizoda, prema kojoj će nastati i film, radi se u United Media originalnoj produkciji, a reč je o filmskoj biografiji kralja Aleksandra I Karađorđevića, ekranizaciji romana „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića.

Zbog vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa, prva klapa je odložena za više od dva meseca. Čim je ono ukinuto, i čim su Filmski centar Srbije, producenti i Institut za javno zdravlje „Batut“ usaglasili mere i preporuke za bezbedno snimanje u uslovima povišenog rizika od zaraze, stvoreni su svi preduslovi da snimanje počne.

Reditelj i scenarista Zdravko Šotra pomno je pratio današnje snimanje i nije krio da je radostan što su počeli sa radom. Kako kaže, na mere zaštite su se svi navikli i ekipi ne pada teško što su sa maskama i vizirima. O samoj seriji i Aleksandru Karađorđeviću kaže da je potrebno ljudima dati informacije o jednom čoveku i događajima o kojima se slabo zna.

„Svi imaju mišljenje ali imaju malo znanja i informacija. To je važan deo naše istorije“, ističe on. Mislim da će ova serija i film bar donekle povratiti neku sliku o njemu. Ono što je Vuk dao za ovaj projekat nije nikakva glorifikacija Aleksandra, on je prikazan kao čovek sa svim svojim slabostima i vrlinama koje je imao, dodaje Šotra.

I Vuk Drašković, autor romana po kojem je pisana serija, prisustvovao je početku snimanja.

„Scenario se najvernije što može drži knjige. Aleksandar je, po mom uverenju, najveći državnik i vojskovođa u istoriji srpskog naroda a istovremeno najomrznutiji i najoklevetaniji. Njega danas razapinju na stub srama, anatemišu ga zato što je stvorio Jugoslaviju. Po njima, koji su razbili Jugoslaviju devedestih, trebalo je da stvara Veliku Srbiju“, kaže Drašković.  

Dodaje da se nada da će ova serija razbiti predrasude koje postoje o kralju Aleksandru.

„Nije to lako. Od ’45 godine vršena je lobotomija nad narodom i Aleksandar je zatravan brdima lažnih kleveta, pripisivano mu je ono što on nikada nije bio“.

Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, a kraljicu Mariju Tamara Aleksić. Sem njih, oko 130 glumaca učestvovaće u ovom velikom projektu. Deo glumačke ekipe i Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Tanasije Uzunović, Nada Macanković, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Jelica Sretenović.

Za Tamaru Aleksić uloga kraljice Marije nije samo pitanje istorije ili politike.

„Ima svega toga, ali ono što je meni najinteresantnije ovde jeste to, hajde da se prisetimo kako lako možemo da se oplemenimo“, poručuje ona.

Lečić u seriji igra osnivača Narodne radikalne stranke Nikole Pašića.

„Mislim da ne samo mi u Srbiji, nego i ceo ovaj region ne zna baš najbolje sve podatke vezane za stvaranje Jugoslavije i to one prve, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ovaj Draškovićev roman je dobar povod da se upoznamo i edukujemo“, smatra Lečić.

Serija će se snimati na lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj a emitovaće se na televiziji NOVA S.