Benksi novom slikom podržao pokret "Black Lives Matter"

Kultura 06. jun 202020:02 > 20:19
Instagram/@banksy via REUTERS

Britanski umetnik Benksi dao je podršku pokretu Black Lives Matter slikom koji je u subotu stavio na Instagram, a prikazuje upaljenu sveću ispod američke zastave koju plamen pomalo zahvata.

Benksi, slavni umetnik čiji je identitet još uvek nepoznat, u objavi piše kako je sistem zakazao prema ljudima crne rase, kao i da je na belcima da poprave sistem. 

„Prvo sam pomislio da bi trebalo da budem tih i slušam crnce o ovom pitanju. Ali zašto bih to učinio? To nije njihov problem nego moj“, piše Benksi koji se proslavio svojom uličnom umetnošću s političkom porukom.

„Crnce je izdao sistem. Beli sistem. Poput puknute cevi koja poplavljuje stanove ljudi koji žive na nižim spratovima. Taj pokvareni sistem uništava njihove živote, ali nije na njima da ga poprave. Oni to ne mogu, niko ih ne pušta u stanove iznad“. 

https://www.instagram.com/p/CBFyA8iM15Y/

„Ovo je beli problem. I ako ga belci ne poprave, neko će morati da dođe na sprat iznad i razbiti vrata“, zaključuje Benksi u objavi na Instagramu koju je u nekoliko sati podržalo već više od milion i po ljudi. 

Benksi je uz tekst stavio sliku na kojoj se vidi crna silueta, a pored nje je sveća koja zahvata američku zastavu koja se nalazi iznad. 

Britanska novinska agencija Press Association objavila je kako će se u nedelju antirasistički protesti održati i u Bristolu, Benksijevom rodnom gradu, a očekuje se oko 4.000 ljudi.