Otvorena Kuća Đure Jakšića u Kragujevcu

Kultura 09. jun 202015:36 > 15:41
Izvor: Fonet

U Kragujevcu je otvorena novoizgrađena "Kuća Đure Jakšića" s tri celine - delom je to muzej posvećen tom pesniku, slikaru, dramskom piscu, pripovedaču, delom je to galerija, a podrum je za promociju vina i rakije iz Šumadije.

Na tom mestu je do pre dve godine bila stara, urušena kuća u kojoj je Jakšić stanovao dok je bio učitelj „veština načertanija“ u Muškog gimnaziji – od oktobra 1863. do februara 1865. godine.

Kuća je izgrađena i opremljena uz ulaganje 27 miliona dinara Grada i osam miliona dinara Vlade Švajcarske.

U podrumu je „vinsko-rakijski hab“ s ponudom 120 vina i rakija Šumadije, kao deo regionalne turistički ponude. Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja će tu priređivati degustacije i promocije, a prostor će moći da koriste i sami proizvođači vina i rakije.

Odgovarajući na kritiku što je u „Đurinoj kući“ otvoren „kafić“, direktor Regionalne agencije Nenad Popović je rekao agenciji Beta da će prodaja pića na tom mestu omogućiti da „pokrijemo naše troškove“, a „ako ostane nešto novca, obavezni smo da deo uložimo u nove projekte vezane za vinsko-rakijsku kulturu i podršku proizvođačima“.

U jednom broju medija i na društvenim mrežama je bilo i kritike izgleda „Kuće Đure Jakšića“, jer ne liči na kuću u kojoj je on svojevremeno boravio, a i ne zna se ko je bio projektant.

O tome je gradonačelnik Radomir Nikolić na svečanosti rekao da „kako to kod nas uvek biva kada donesete dobru odluku i učinite pravu stvar, na stub srama stavljeni smo mi koji smo rešili da sačuvamo spomen na Đuru“, a „ne oni koji su dozvolili da se spomen sruši“.

Na svečanosti je književnik Miro Vuksanović rekao da je „Đurina kuća“ takva da „verujemo da bi je i Đura prihvatio“, jer bi „s radošću video da su gornje odaje za reč i sliku – za umetnost, a da su donje odaje za istinu u piću, za ono od čega nije želeo da se brani“, te je podsetio na Jakšićev stih „Ana toči, Ana služi, a za Milom srce tuži“.