Slika posle umetnikove smrti 6.700 odsto skuplja nego za njegovog života

Kultura 03. jul 202011:20 > 11:39
Shutterstock

Cene slika kanadskog umetnika Metjua Vonga, koji se ubio prošlog oktobra u 35 godini, dostigle su ove aukcijske sezone rekordne visine, u odnosu na sumu koju je za njih mogao da dobije dok je bio živ.

Vong je pre dve godine, na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Njujorku, tada svoje nove radove prodao za 22.000 dolara. Kada se jedno od tih platna našlo ove sedmice na Sotebijevoj aukciji, dostiglo je cenu od 1,5 miliona dolara, a za njega se nadmetalo 59 osoba iz 16 zemalja.

Planirano je da još njegovih slika uskoro bude ponuđeno na aukcijsku prodaju, piše Blumberg (Bloomberg).

Vongova karijera je u vreme njegove smrti taman krenula uzlaznom linijom, čekala ga je u novembru samostalna izložba, a u njegovoj kolekcionarskoj bazi nalazila se i veoma bogata porodica Loder.

„Bukvalno sam lovio neku njegovu sliku. Bar na glavnom tržištu, njegova dela je bilo prosto nemoguće dobiti“, rekao je Dejvid Galperin, šef prodajnog odeljenja Sotebija za savremenu umetnost u Njujorku.

On je uspeo da obezbedi Vongovu sliku „The Realm of Appearances“ (Carstvo privida) za aukciju.

Kolekcionari su tražili i do 300.000 dolara da bi prodali neki Vongov rad. Primera radi, u maju je jedan njegov akvarel iz 2018. dostigao kod Sotebija 62.500 dolara, a pre dve godine je prodat za svega 5.000 dolara.

„Neobične stvari se dešavaju u vezi sa njegovim delima. Osećao je grčevitu potrebu za stvaranjem. To je ono odakle dolazi moć“, kaže Brendan Dugan, vlasnik galerije koja predstavlja Vongovu zaostavštinu.

Bogata slikarska zaostavština Vonga

Metju Vong je rođen u Kanadi, a odrastao u Hongkongu. Studirao je fotografiju, a slikarstvom je počeo da se bavi u kasnim dvadesetim, bez formalnog obrazovanja. Poslednjih godina je živeo sa roditeljima u Edmontonu u Alberti, komunicirajući sa kritičarima i dilerima preko Fejsbuka.

Njegova majka Monita Vong rekla je u oktobru za Njujork tajms da je njen sin imao autizam, Turetov sindrom, i od detinjstva se borio sa depresijom.

Vong je bio veoma plodan slikar, završavajući slike za dva-tri dana, rekao je Dugan koji radi na Vongovoj monografiji. Vong je tokom života stvorio oko 1.000 dela.

Dugan ga je upoznao 2016. preko kustosa Metjua Higsa, koji je Vonga uključio u grupnu izložbu „Outside“, koju su činile slike pejzaža autsajderskih umetnika. Izložba je održana u galeriji Karma u Hemptonsu. Dve godine kasnije, galerija je organizovala Vongovu samostalnu izložbu.

Džeri Salc, likovni kritičar Njujork magazina i dobitnik Pulicerove nagrade, tu izložbu je nazvao „najinpresivnijim samostalnim debijem u Njujorku, kakav nije video neko vreme“.

Centralna slika izložbe je upravo bila „The Realm of Appearances“. Sotebi je u svom aukcijskom katalogu uporedio ovu sliku sa delima Vinsenta van Goga i Edvarda Munka.

Procenjena je na sumu između 60.000 i 80.000 dolara, ali telefonske linije su se usijale nedugo pošto je aukcija počela, i za nekoliko sekundi slika je već dostigla sumu od 500.000 dolara, koja je nastavila dalje da raste, sve dok se nije začuo čekić na 1,5 miliona, što je čak 6.700 odsto veća suma od one za koju ju je pre dve godine kupio bivši izvršni direktor Sotebija, Alan Švarcman.