NKSS: Sramno mali budžet za kulturu smanjen za još 20 odsto

Kultura 06. jul 202015:59 > 16:06
Medija centar Beograd

Članica Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije i osnivačica organizacije ArtAparat Maja Ćurčić izjavila je da je budžet za kulturu "sramno mali" i iznosi 0,73 procenta ukupnog budžeta Srbije.

„Imajući u vidu i da je taj budžet tokom vanrednog stanja još dodatno smanjen za oko 20 posto mislimo da je važno da ovom prilikom kažemo da su ova sredstva sada ispod svakog nivoa dostojanstva za sve aktere u kulturi“, rekla je ona na konferenciji za novinare u Beogradu.

Govorila je povodom analize rezultata godišnjih konkursa Ministarstva kulture i informisanja za 2020. godinu i analize izveštaja o sprovedenim projektima sa konkursa Sekretarijata za kulturu Grada Beograda 2017. godine.

Navela je da se takvom finansijskom i budžetskom raspodelom sredstava „devastira čitav sektor“.

„Ministarstvo kulture i informisanja sprovodi daleko transparentniju i profesionalniju konkursnu proceduru od onoga kako to radi Sekretarijat za kulturu Beograda“, kazala je i dodala da se pokazuje trend korupcije netransparentnog i neprofesionalnog rada i odnosa prema javnosti.

Rukovodilac Centra za Empirijske Studije Jugoistočne Evrope Predrag Cvetičanin rekao je da u ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja ima „relativno mali broj sumnjivih projekata“.

„Imamo dva sumnjiva projekta. To su projekti kao i prošlih godina organizacija koje su se formirale neposredno pred konkurs i čija osnovna delatnost nije kultura“, naveo je i podsetio da je na ranijim konkursima bilo po 20-30 takvih projekata.

Rekao je da je budžet Ministarstva kulture i informisanja Srbije procentualno najmanji u regionu.

„Nakon rebalansa budžeta trenutno je procenat za kulturu 0,49 posto. On se srozao ispod svakog nivoa“, kazao je on.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije NKSS i član radne grupe za monitoring izveštaja konkursa Sekretarijata 2017. godine Aleksandar Popović rekao je da se tek sada govori o njemu jer je dobijanje izveštaja bilo jako problematično i prezentuje trend neodgovornosti gradskog Sekretarijata.

„Sekretarijat Grada Beograda ove godine je bez prihvatljivog obrazloženja ukinuo konkurs za finansiranje projekata u kulturi, ali taj konkurs već godinama boluje od raznih nepravilnosti“, ocenio je on.

Uočeni problemi su netransparentnost sprovođenja konkursa, netransparentnost rada komisija, sredstva nisu obrazložena, dodeljivanje nesrazmerno velikih sredstava sumnjivim organizacijama, preduzećima i društvima koja su osnovana pred sam konkurs ili tokom njega, odlaganje programa za sledeću godinu, pojavljivanje istih projekata.

Potpredsednica Upravnog odbora Udruženja Likovnih Umetnika Srbije Vahida Ramujkić, rekla je da je osnovan Fond solidarnosti za umetnike 6. jula kako bi im se pomoglo sa 38.000 evra.