Nastavljaju se pripreme za Venecijanski filmski festival, smanjen broj filmova

Kultura 07. jul 202017:01 > 17:05
Izvor: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Nastavljaju se pripreme za održavanje 77. Venecijanskog filmskog festivala u septembru, ali sa izmenama zbog pandemije kovida-19.

Organizatori su saopštili danas da će broj filmova u glavnom takmičarskom delu biti ;manji ;nego obično, kao i da će neki biti prikazani napolju, a neki „virtuelno“.

Ako ga bude, to će biti prvi veći filmski festival od kada je pandemija takoreći zatvorila filmsku industriju sredinom marta.

Direktor Festivala, Alberto Barbera, rekao je u saopštenju da je „izuzetno zadovoljan što Bijenale filma može biti održan sa minimumom smanjenja broja filmova i sekcija“ i da će „znatan broj reditelja i glumaca doći sa svojim filmovima na Lido“.

Biće ipak između 50 i 55 filmova u zvaničnoj selekciji koja će biti objavljena 28. jula, a prikazivanja će biti i na uobičajenim mestima, i u dve otvorene arene (Đardini dela Bijenale i klizalište na Lidu), uz zdravstvene mere. 

Festival će sekciju Virttulne realnosti emitovati onlajn i odustati od sekcije „Skonfini“, gde se prikazuju manji i žanrovski filmovi. 

Glumica Kejt Blanšet predsedavaće glavnim žirijem Festivala koji je planiran od 2. do 12. septembra. 

Predstavnici medija iz zemalja pogodjenih restrikcijama putovanja će virtuelno moći da prate konferencije za novinare, rekao je Barbera. 

„Ne zaboravljajući mnogobrojne žrtve poslednjih nekoliko meseci kojima će biti odata počast koju zaslužuju, prvi međunarodni festival posle prisilnog prekida diktiranog pandemijom postaje značajna proslava ponovnog otvaranja kojem se svi radujemo, i poruka konkretnog optimizma za ceo svet filma, tako jako pogođenog ovom krizom“ rekao je Barbera. 

Međunarodni filmski festival u Torontu (TIFF) koji se obično održava posle festivala u Veneciji, u septembru, već je najavio smanjenu verziju 2020, s manje filmova i „virtuelnim ‘crvenim tepihom'“. 

Oba festivala predstavljaju vodeću odskočnu dasku za filmove koji se nadaju nagradama, mada niko ne zna kako će to funkcionisati kada je uručenje Oskara već odloženo za dva meseca.