Freske u Aja Sofiji biće prekrivene za vreme molitve muslimana

Kultura 19. jul 202023:51 > 23:59
Izvor: Murat Cetinmuhurdar/Handout via REUTERS

Ikone i freske sa likovima iz Biblije koje se nalaze u Svetoj Sofiji u Istanbulu biće prekrivene zastorima za vreme molitve muslimanskih vernika, izjavio je predstavnik za medije predsednika Turske Ibrahim Kalin.

POVEZANE VESTI

 S obzirom na to da u džamijama ne smeju da budu slike svetaca ili proroka, prošle nedelje je saopšteno da će freske i ikone biti pokrivene zavesama, ili laserskom tehnologijom, preneo je Rojters.

U današnjem intervjuu za NTV, Kalin je rekao da će slika Device Marije i anđela Gavrila, koja se nalazi u pravcu Kible, odnosno u smeru prema kojem se okreće svaki musliman tokom molitve, biti prekrivena zavesom.

Dodao je da ostale freske Isusa i drugih hrišćanskih svetaca nisu problem, jer se ne nalaze u pravcu Kible, ali nije precizirao da li će i one biti prekrivane.

U vreme kada se ne održavaju molitve Sveta Sofija će biti otvorena za posetioce i u tom periodu sve freske i ikone će biti otkrivene.

Turski predsednk Redžep Tajip Erdogan u nedelju je posetio Svetu Sofiju da bi se uverio kako teku pripreme za prvu molitvu muslimanskih vernika.

Izgradnja Svete Sofije je završena 537. godine i do pada Carigrada 1453. bila je jedna od najpoznatijih hrišćanskih hramova na svetu. Turci su je te godine pretvorili u džamiju i nazvali Aja Sofija, da bi otac savremene Turske Kemal Ataturk 1934. godine odlučio da je pretvori u muzej.