Izložba Benksijevih radova u Beču, deo prihoda sirijskim izbeglicama

Kultura 27. jul 202021:40 > 21:43
Tolga AKMEN / AFP

Izložba radova uličnog umetnika Benksija, među kojima je i čuvena Devojčica sa balonom, gostuje u Beču do 3. oktobra, a deo zarade od ulaznica biće dodeljen ustanovi koja pomaže sirijskim izbeglicama, saopštila je Kancelarija grada Beča u Beogradu.

Posetioci u Beču mogu da vide više od 100 Benksijevih radova, kao što su fotografije, grafiti i video klipovi, a tri instalacije predstavljene su prvi put.

„Njegovi grafiti su duhoviti, antiratni i uvek subverzivni – prikazuju devojčicu kako grli bombu ili likove iz Petparačkih priča sa bananama u ruci umesto pištolja“, navodi se u saopštenju.

Najpoznatija slika na izložbi je Devojčica sa balonom, delo koje je izazvalo pažnju javnosti kada se, nakon što je za milion funti prodato na aukciji 2018. godine, mehanizam postavljen u samom ramu slike uključio i naočigled kupaca i ljubitelja umetnosti uništio polovinu slike.

Iako važi za jednog od najskupljih savremenih umetnika, identitet 40-godišnjeg Britanca iz Bristola nije poznat jer je ispisivanje grafita u javnom prostoru zabranjeno i kažnjivo u mnogim zemljama.

Turneja Benksijevih radova je započela 2016. godine u Istanbulu, i zatim je nastavljena u Amsterdamu, Parizu, Berlinu, Rijadu, Melburnu, Antverpenu, Bukureštu, Klužu i ; Budimpešti, a u Beču gostuje od 23. jula.