Sotbi organizuje aukciju za jedan od tri Rembrantova autoportreta

Kultura 28. jul 202013:48 > 13:54
AFP/Stringer

Jedan od tri Rembrantova autoportreta biće ponuđen na aukciji kod Sotbija po ceni od 12 do 16 miliona funti, odnosno između 13 i 18 miliona evra, saopštila je ta aukcijska kuća.

Slika dimenzija 15 cm sa 20 cm, koju potpisuje ovaj veliki flamanski majstor, datira iz 1632. godine, a prikazuje Rembranta sa 26 godina u svečanoj odeći, sa crnim filcanim šeširom i velikim belim čipkastim okovratnikom.

Autentičnost slike je potvrđena tek 1996. godine, nakon što je analizom potvrđeno da je naslikana na istom hrastovom drvetu kao i portret slikarovog prijatelja Morisa Hajgensa koji je izradio Rembrant.

Prema Džordžu Gordonu iz Sotbija, formalna odeća, neuobičajena za Rembrantove autoportrete, sugeriše da je on možda želeo da se prikaže u najboljem svetlu dok se udvarao Saskiji van Ujlenburg, koja će postati njegova muza i supruga, a kako bi ubedio njene roditelje da je on „dobra prilika“.

Naslikana odmah po njegovom dolasku u Amsterdam, slika je takođe mogla da služi i kao vizit karta potencijalnim klijentima. Gordon navodi da je slika izrađena za veoma kratak vremenski period, jer se pozadina još nije bila osušila kada je umetnik stavio svoj potpis.

Usled pandemije koronavirusa, Sotbi je odlučio da u jednoj večeri ponudi na aukciji više od 500 umetničkih dela iz svih epoha, od starih majstora do savremenih umetnika.