Ovogodišnja Mostra u znaku italijanskog filma i koronavirusa

Kultura 28. jul 202015:01 > 15:07
ALBERTO PIZZOLI / AFP

Ovogodišnji, 77. Međunarodni filmski festival u Veneciji (Mostra), biće održan u znaku italijanskog filma - sa četiri ostvarenja u zvaničnom delu takmičenja, ali i u znaku epidemije koronavirusa, zbog koje će na festivalu biti prikazano manje filmova, a biće obavezne i sanitarne zaštitne mere.

Alberto Barbera, direktor festivala koji će biti održan od 2. do 12. septembra, izjavio je da je filmska smotra kao „znak poverenja“ posle „teskobnog proleća“ i leta punog neizvesnosti, zbog epidemije koronavirusa.

„Mostra će biti održana kako je ranije predviđeno, po ceni nekih odricanja, ali je srce festivala prisutno“, rekao je Barbera.

Italijanski film „Lacci“, Danijela Luketija, otvoriće festival, ali se neće takmičiti za Zlatnog lava. 

Ukupno 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova biće prikazano tokom festivala, naveli su organizatori.

Žirijem ove godine predsedava australijska glumica Kejt Blančet. Među članovima su, između ostalih, francuska glumica Lidivin Sanije i reditelji, Nemac Kristijan Pecold i Rumun Kristi Puju.

Zlatnog lava za životno delo dobiće britanska glumica Tilda Svinton i rediteljka iz Hongkonga An Hui.

Iako su ove godine zbog koronavirusa otkazani brojni filmski festivali, među kojima i Kanski, organizatori Mostre su odličili da ne odustanu od festivala, ali uz određene mere, među kojima su i ograničen broj prikazivanja filmova, dok će u salama za projekcije, gledaoci morati da drže fizičko odstojanje i da nose maske. Biće i termičkih kamera tako da niko sa telesnom temperaturom iznad 37,5 neće moći da uđe.

Zlatnog lava prošle godine je dobio film „Džoker“ reditelja Toda Filipsa sa Hoakinom Finiksom u glavnoj ulozi.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao deo Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu „Manon“.