U pripremi obnova dragocene antičke grobnice u Grockoj

Kultura 08. avg 202013:58 > 13:58
Shutterstock

Stručnjaci Arheološkog instituta, Instituta IMS, Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, posetili su kasno-rimsku grobnicu u Brestoviku u Grockoj, kako bi snimili stanje na terenu i prikupili uzorke materijala za analize i konzervaciju spomenika, saopšteno je iz Centra za kulturu Grocka. Ekipu su činili arheolozi, arhitekte, geolozi, hemičari i inženjeri materijala.

Brestovik je, kako se navodi u saopštenju, čuven po ovoj antičkoj grobnici, jednom od najdragocenijih spomenika iz antičkog perioda u Srbiji. Pripadala je vlastelinskoj rimskoj porodici. Sada je dostupna posetiocima, kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Grobnica je odabrana kao jedan od najreprezentativnijih spomenika rimskog perioda u Srbiji, koja će ovom timu dati dragocene podatke o tehnologiji izrade rimskog maltera, i o materijalu koji je u to vreme uptrebljavan.

„Rezultati će, takodje, dati važne priloge nominacionom dosijeu za UNESKOVU Listu svetske baštine ‘Granice Rimskog carstva – Dunavski Limes u Srbiji’, koji trenutno izradjuju Arheološki institut i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, nakon čega bi i Kasno-rimska grobnica u Brestoviku trebalo da nosi znak UNESKA“, navodi se u saopštenju.

Analize, kako se dodaje, prethode planiranim radovima na konzervaciji arhitekture i slikarstva kasno-rimske grobnice, koje sprovode gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture i Arheološki institut, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i opštine Grocka, a istraživanja će doneti nove smernice ka upotrebi materijala u konzervaciji u Srbiji, a posebno rimskih spomenika na dunavskom Limesu.

„Ovom prilikom je konstatovano da je deo divlje grobljanske deponije iznad Kasno-rimske grobnice očišćen, dok se nastavak radova na raščišćavanju i potom sanaciji grobnice u saradnji sa GO Grocka očekuje u najskorijem periodu“, stoji u saopštenju.

U pratnji predstavnika Centra za kulturu Grocka, stručna poseta je obuhvatila i Rančićevu kuću u Grockoj, gde su stručnjaci s pomnom pažnjom proučili kamenove iz Brestovika u lapidarijumu bašte.

Poseta je obuhvatila i Gročansku čaršiju, ambijentalnu celinu gde je pored narodnog neimarstva, pažnju privukao zanimljiv zid crkve Svete Trojice sa ugradjenim kamenovima iz ranijih epoha, i Legat doktora Aleksandra Kostića opštine Grocka, čija postavka ilustruje bogata arheološka nalazišta u okruženju.