Vukosavljević: U prethodne četiri godine više se ulaže u arheološka istraživanja

Kultura 10. avg 202013:59 > 14:02
Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je tokom obilaska arheološkog lokaliteta Drenovac u opštini Paraćin, da je Srbija krcata arheološkim lokalitetima iz svih perioda ljudske istorije i da se u prethodne četiri godine više ulagalo u otkrivanje, zaštitu kao i popularizaciju arheoloških istraživanja.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, Vukosavljević je kazao da da je Ministarstvo kulture i informisanja samo u protekle četiri godine za radove na lokalitetu Drenovac izdvojilo oko 18 miliona i sedamsto hiljada dinara, ali da je potrebno obezbediti veća izdvajanja da bi se istraživanja proširila.

„Srbija ima vrsne kadrove u ovoj oblasti, ali se mora reći da je arheologija jedno vreme bila u zapećku kada je reč o našoj kulturnoj politici, i da smo u poslednjim godinama započeli neku vrstu renesanse arheološke nauke na ovim prostorima. U tom smislu, potreban je veći budžet za kulturu čiji bi jedan deo odlazio i na istraživanje arheoloških nalazišta“, ocenio je ministar.

Resorno ministarstvo podržava projekte koji se tiču tog lokaliteta od 2004. godine, a u periodu od 2016. do 2020. godine za potrebe kontinuiranih arheoloških istraživanja, konzervacije i restauracije, radionica za istraživanje i edukaciju, kao i prezentacije neolitske arhitekture Drenovca izdvojilo je sredstva u iznosu od 18 miliona i sedamsto hiljada dinara, od čega u 2020. godini 5,4 miliona.

Finansirana su terenska istraživanja i iskopavanja, revizija i digitalizacija starih i novih iskopavanja, analiza materijala (kamenih alata, grnčarije, kao i arheobotanika i arheozoologija), konzervacija keramike i nepokretnog kućnog inventara, a izdvaja se konzervacija ostataka četiri neolitske kuće i rekonstrukcija jedne kuće za koju je utvrđeno da je građena na sprat, što je kuriozitet za to vreme. 

Nosilac projekta je Arheološki institut u Beogradu, a tokom skoro dve decenije istraživanja, pored značajnih rezultata koja su donela iskopavanja i konzervacija, mnogo je urađeno i na promociji tog neolitskog lokaliteta, koji je odlukom Vlade utvrđen za nepokretno kulturno dobro, kao i dostupnosti tih rezultata široj javnosti.