PSG predstavio"Kartu uništenog kulturnog nasleđa" u Srbiji

Kultura 13. avg 202014:02 > 14:17
N1

Pokret slobodnih građana predstavio je kartu, kako kažu u toj stranci, uništenog ili izuzetno ugroženog nepokretnog, kulturnog nasleđa u Srbiji, od 2012. godine do danas, odnosno, za vreme režima Srpske napredne stranke.

Na njoj su se našle beogradske i subotičke ulice, trgovi, bogomolje, kao i spomenici i drugi kulturno-istorijski bitni objekti, kojih više nema ili su pretrpeli značajne promene. U pokretu navode da struka koja treba da brine o kulturnom nasleđu nije dovoljno jaka da se izbori sa problemom, pa je očigledno da će spisak nastaviti da se produžava.

Na spisku kulturno-istorijskih nepokretnosti, koje se, prema rečima predsednika odbora za kulturu Pokreta slobodnih građana Vladimira Gajića sistematski uništavaju zbog neodgovornosti, ali I ličnih interesa pojedinaca , između ostalIH su Trg Republike u Beogradu, Zelena fontana u Subotici, Smederevska tvrđava, Kalemegdan, manastir “Dečani” na Kosovu, kao I novopazarska “Arap džamija”.

„Pored mnoštva ekoloških problema, koje nesposobnost kadrova ove vlasti izazvala, smatramo da je stepen ugroženosti i uništenja spomeničkog i kulturnog nasleđa strahovit, a to uništavanje je nepovratno i nenadoknadivo. Ono s toga predstavlja jedan od najvećih i problema naše zemlje. Pozivamo sve nezavisne organizacije, stručnjake, pojedince i ljubitelje nasleđa, da nam pomognu u odbrani kulturnog nasleđa i institucija koje su za njega nadležne, a koje su zloupotrebljene političkim pritiskom i terorom. Upozoravamo vlast da prestane sa pritiskom koji vrši na struku, jer to ima dalekosežne posledice koje gledamo i koje ćemo tek gledati“, rekao je Vladimir Pajić, iz Pokreta slobodnih građana.

Pajić dodaje da je PSG o ovom problemu obavestio I međunarodne organizacije koje se bave zaštitom kulturno-istorijskog nasleđa, ali I upozorava da postoji mnoštvo nepokretnosti koje uživaju nisku zaštitu ili je uopšte ne uživaju, a koje je zaslužuju I ne nalaze se na radaru ni domaćih ni međunarodnih institucija.