Galeas, Balkanophonia i Slide Ride na drugoj večeri Nišvilla

Kultura 15. avg 202013:14 > 13:34
Zoran Ćirić

U sklopu programa Nišville 2020 online druge večeri su bez prisustva publike, ali uz live streaming izvedene predstave "Izolationist" trupe New Network i "You and me" (po motivima fima "Šta se dogodilo sa Baby Jane") – koprodukcija Pan Teatra i Bitef teatra - čiji su autori Branka Stojković i Olivera Viktorović, koje i tumače uloge, a superviziju je uradila Mirjana Karanović, navodi se u saopštenju.

U muzičkom delu programa, kako se navodi, prvi se predstavio sastav „Galeas“ koji predvodi britanski gitarista italijanskog porekla Antonio Marzinotto, koji je između ostalog – već skoro deceniju host džem sešnova u čuvenom londonskom „Nomad Jazz Clubu“ i jedan od najcenjenijih džez pedagoga u Velikoj Britaniji.

POVEZANE VESTI

Usledio je nastup world music sastava „Balkanophonia“ čiji je osnivač – gitarista i kompozitor Nikola Starčević – muzičkim sladokuscima poznat kao član porodičnog gitarskog trija „Balkanske žice“, a članovi benda, među kojima je i Željko Starčević na basu – svirali su na mnogim world music i jazz festivalima širom sveta. 

Program je zatvorio domaći blues band „Slide Ride“ koji je od početne ideje sviranja blues standarda veoma brzo stvorio autorski repertoar.

Treće festivalske večeri nastupiće sastav „Moba“ programom inspirisanim čuvenim pijanistom Billom Evansom. Zatim sledi nastup grupe „Hashima“ koja je za nešto više od pola decenije postojanja skrenula pažnju ne samo srpske već i svetske jazz javnosti.

Umesto najavljenog i željno očekivanog sastava čuvenog ruskog saksofoniste Igora Butmana, kao dostojna zamena nastupiće grupa Nade Pavlović, verovatno najbolje, a sigurno najistrajnije srpske džez pevačice čija karijera traje bez prekida već više od pola veka. Nada Pavlović je pre šest godina dobila nagradu Nišville jaz festivala za životno delo.

Program će zatvoritu „Ethno jazz orchestra“ na čijem su repertoaru obrade tradicionalnih pesama Balkana i autorska muzika inspirisana fusion jazzom i afričkom muzikom.

Program se može pratiti putem linka.

Direktor Nišvila: Ni kiša neće rasterati „publiku“

Direktor Nišvila Ivan Blagojević je naglasio da ni kiša, najavljena za večeras, neće rasterati publiku – aludirajući na još uvek aktuelnu odluku zabrane okupljanja više od 10 ljudi.

„Mi u potpunosti poštujemo tu odluku, jer u gledalištu Letnje pozornice svake večeri ima čak i manje ljudi, a to su kamermani, ton majstori i majstori svetla, koji – i ako padne kiša moraju ostati na svojiom pozicijama zbog live streaming-a. Kada je reč o bini i garderobi, ukupan broj muzičara, tehničke ekipe i osoblja festivala takođe ne prelazi propisani broj“, zaključuje Ivan Blagojević.