Marković: Nisam odgovorio Kusturici, izbegavam ulično prepucavanje

Kultura 23. avg 202020:52 > 20:57
N1

Reditelj Goran Marković izjavio je da je uputio otvoreno pismo režiseru Emiru Kusturici zbog izgradnje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu zato što je on bio jedini član žirija za izgradnju statue kog lično poznaje, a da na Kusturičino pismo nije odgovorio zato što "izbegava ulično prepucavanje i ulični rečnik".

POVEZANE VESTI

Gostujući u programu Njuzmaks Adrije na TV Nova S, Marković je odbacio optužbe da ne mari za „stradanje hrišćana na Kosovu ili u Crnoj Gori“, kako ga je okarakterisao Kusturica u svom odgovoru, i dodao da lično ima veoma jake veze sa stanovništvom na Kosovu, ali da time „ne maše (u javnosti)“.

„Ljudi mogu da pročitaju (oba pisma) i da zaključe ko o čemu govori. Ja o spomeniku, on o meni lično… Sada će (Savski trg) izgledati još ružnije, jer će ogromna statua gledati na ljude koji će se osećati kao mravi… Nije napravljeno nešto što će da korespondira sa okolnim prostorom“, ocenio je Marković.

Rekao je i da se ne bi prijavio na konkurs za snimanje filma o koncentracionom logoru Jasenovac, s obzirom da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić već najavio da će o tome da razgovara sa Kusturicom i političkim vodjstvom Republike Srpske, što verovatno znači da će „(Kusturica) dobiti taj projekat, verovatno za odredjene zasluge svom režimu“.

Na pitanje da li planira da odgovori zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, koji je na jednoj televiziji Markovića nazvao „iskompleksiranim“ i „bednikom“, rekao je da „nije želeo da potroši dva minuta na gledanje (tog sadržaja)“, te da Vesić koristi „milicionerske metode“.

„On ne ume ništa drugo sem da udara pendrekom. Namerno nisam hteo da čitam to“, rekao je Marković i dodao da ne govori o policajcima, nego o miliconerima koji su bili „partijska policija.