Iz pozorišta najavljuju – distanca, maske i merenje temperature publici

Kultura 25. avg 202011:13 > 11:42
N1

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović rekla je da će, povodom ponovnog otvaranja pozorišta, svi teatri primenjivati mere neophodne distance, obavezne maske i merenje temperature publici, a da će svaki pojedinačno odrediti, prema veličini sale, kapacitet publike.

Vučković Manojlović je precizirala da će njeno pozorište pustiti u prodaju 30 odsto kapaciteta Velike scene.

POVEZANE VESTI

Ona je dodala da su opšte i pojedinačne mere koje će se primenjivati u pozorištima dogovorene na sastanku predstavnika teatara održanom u ponedeljak, na kojem su formulisana i neka pitanja oko kojih pozorišni poslenici imaju nedoumice.

Prema njenim rečima, predloženo je da glumci rade PCR testove, ali se postavilo pitanje na koji vremenski interval bi to trebalo činiti, „da li moramo na svakih nedelju dana da testiramo glumce, ili će to biti neka vrsta sistematskih pregleda, ali još ne znamo kakvih“.

Najavila je da JDP planira da počne sa izvođenjem predstava između 12. i 15. septembra, kao i da će u septembru objavljivati repertoar na nedeljnom nivou, kako bi pratili razvoj situacije.

Rekla je i da se 4. oktobra očekuje premijera „Beogradske trilogije“, po tekstu Biljane Srbljanović, za koju su probe već počele, a da danas počinje rad na predstavi „Pučina“, Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, čija premijera bi trebalo da bude početkom novembra, ako to dozvoli epidemiološka situacija.

Dodala je da je za sredinu oktobra planirana i repremijera predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ po tekstu Ljubomira Simovića, koja je premijeru imala 8. marta, i nakon toga samo jednu reprizu zbog zatvaranja pozorišta usled epidemije koronavirusa.

Više vesti o kovidu-19 čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici Koronavirus.