Foto-konkurs Delegacije EU, mogu se slati i fotografije napravljene telefonom

Kultura 01. sep 202015:41 > 15:47
Pixabay

Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic Srbija organizuju konkurs za najbolju socijalno angažovanu fotografiju nastalu u Srbiji "Čovek u fokusu".

Fotografije bi trebalo slati u periodu od 1. septembra 2020. do 20. oktobra 2020. na elektronsku adresu [email protected]. Tema konkursa je socijalno angažovana fotografija u Srbiji.

U vreme izazova koje je donela pandemija izazvana virusom COVID-19 i koja je za posledicu donela socijalnu izolaciju, zabrinutost za sopstveno i zdravlje najbližih kao i ekonomsku neizvesnost koja je uticala na sve građane Srbije, pozivamo vas da nam pošaljete fotografije koje ste zabeležili u vašem okruženju, dnevnike iz izolacije ili karantina, svakodnevice itd, navode iz Delegacije EU.

Konkurs je otvoren za sve punoletne građane sa boravištem u Srbiji; projekte iz sektora kulture, demokratije, ljudskih prava, socijalne inkluzije, migracija, odnosno za projekte koji se bave socijalnim pitanjima, a koje podržava Evropska unija.

Stručni žiri će odabrati i tri najbolje fotografije nagraditi vaučerima za kupovinu foto opreme i to prva nagrada „vredna je“ 1.000 evra, druga 500, a treća nagrada 300 evra.

Žiri će dodeliti i  „Specijalnu nagradu žirija za najbolju fotografiju EU projekta u Srbiji“.

Stručni žiri će izabrati 15 najboljih fotografija (uključujući i tri nagrađene), kao i pet najboljih fotografija pristiglih od autora sa EU projekata koje će biti objavljene u štampanoj i elektronskoj publikaciji EU Info Centra kao i na veb stranicama i nalozima na društvenim mrežama Delegacije EU u Srbiji.

Prvonagrađena fotografija biće objavljena u srpskom izdanju časopisa National Geographic.

Izložba najboljih fotografija biće održana tokom 2020. ili 2021. u zavisnosti od zdravstvene situacije i u skladu sa merama i propisima u vezi sa okupljanjem na javnim mestima tokom pandemije, navode iz Delegacije EU.

Kako dodaju, žiri će uzimati u obzir i fotografije napravljene mobilnim telefonom.

Radove će ocenjivati žiri u sastavu: Marko Đurica, fotoreporter Reuters-a i autor izložbe fotografija Balkanska ruta; Aleksandar Kelić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu; Igor Rill, urednik, National Geographic Srbija; David Pujado, Belgrade Photo Month; Daliborka Nikolić, EU komunikacije, EU info centar.

Fotografije poslate nakon navedenog roka neće biti uzete u razmatranje.

Detaljnije na ovom linku.