Srpsko narodno pozorište dobilo novu opremu vrednu 638.000 evra

Kultura 03. sep 202015:58 > 16:02
Wikipedia

Najveća pozorišna scena u Srbiji, velika scena Srpskog narodnog pozorišta (SNP) "Jovan Đorđević" u Novom Sadu, dobila je potpuno novu audio, video i rasvetnu tehniku vrednu 75 miliona dinara (oko 638.000 evra).

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, posle današnjeg predstavljanja nove opreme SNP-a, izjavio je da je Vlada uložila znatna sredstva u najsavremeniju scensku rasvetu, te audio i video tehniku, koju to pozorište nikada nije imalo.

„Nastavićemo sa ulaganjima u SNP, jer to najstarija pozorišna kuća u Srbiji u potpunosti zalužuje“, rekao je Mirović novinarima.

On je naglasio da je Pokrajinska vlada učinila mnogo na poboljšanju uslova rada SNP-a i da je u protekle četiri godine povećan budžet Pozorišta za gotovo 250 miliona dinara.

Mirović je podsetio da je 2016. godine za programske sadržaje SNP-a bilo opredijeljeno manje od 15 miliona dinara godišnje, dok se danas za te namene izdvaja više od 50 miliona dinara.

„Kvalitet kulturnog sadržaja koji se proizvodi u SNP-u iz godine u godinu je sve viši, stoga ćemo nastaviti sa ulaganjima i u budućnosti“, istakao je Mirović.

Upravnik SNP-a Zoran Đerić rekao je da je, zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade, nabavljena nova oprema za dramsku i baletsku scenografiju, te da su zamenjene dotrajale instalacije.

„Slobodno mogu reći da smo novom opremom uspeli da pozorište iz 19. veka uvedemo u 21. vek“, naglasio je Đerić.