Filmom "Nije se desilo" počeo specijalni program Beldoksa

Kultura 05. sep 202000:41 > 00:43
Tanjug/ Dragan Kujundžić

Filmom "Nije se desilo" slovačke rediteljke Barbore Bereznakove u petak uveče je na Letnjoj sceni Kalemegdana otvoren specijalni program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldoks "I kao integritet" posvećen istraživačkom novinarstvu. TV N1 emitovaće ovaj film u subotu u 20h.

POVEZANE VESTI

 Film prati priču o potrazi za izgubljenim dokazima politički motivisanog ubistva iz devedesetih godina, za koje je premijer zemlje u javnom obraćanju svojevremeno rekao da se nije desilo.

„Moj film govori o istini. Otmica se dogodila u mom rodnom gradu dok sam bila dete. Tadašnja izjava premijera da se to nije desilo, koju čujemo u arhivskim snimcima u filmu, postala je simbol nemogućnosti da se zadovolji pravda u Slovačkoj“, rekla je autorka povodom premijere na Beldoksu.

U okviru intrigantne selekcije „I kao integritet“, posvećenoj istraživačkim novinarima i njihovim borbama, biće prikazani i filmovi „Belingket: Istina u svetu post-istine“, „Kolektiv“, „Radijska tišina“ i „XY Čelsi“.

Na Beldoksu će ove godine biti prikazano više od 135 dokumentaraca iz celog sveta.

Festival će trajati do 10. septembra i biće održan na sedam lokacija u Beogradu, kao i onlajn.

Uz filmske projekcije koje će pratiti razgovori sa gostima i publikom, većina filmova iz zvaničnog programa Beldoksa biće dostupna onlajn na platformi „Cinesquare“, tokom celog trajanja festivala.

Filmovi se prikazuju u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan.

Svi programi 13. Beldoks festivala biće organizovani uz poštovanje mera Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

N1 emituje neka od najznačajnijih ostvarenja sa ovogodišnjeg Beldocsa, ali i debate koje će pratiti teme filmova.

Satnica specijalnog Beldocs I N1 programa samo na N1 za danas, 5. septembar:

20.00 Film: Never Happened – 82′

22.30 Panel: Istraživačko novinarstvo u jugoistočnoj Evropi: Istina ili izazov