Jubilarni "Memorijal Nadežde Petrović" otvoren u Čačku: "Idemo na jug!"

Kultura 03. okt 202017:28 > 17:42
N1

Na jubilarnoj 30. manifestaciji vizuelnih umetnosti "Memorijal Nadežde Petrović", otvorenoj u subotu u Čačku, do 10. novembra izlaže 28 umetnika i dve umetničke grupe iz Srbije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije. Radovi su izloženi u šest galerijskih prostora i na pet javnih mesta u Čačku.

Na svečanom otvaranju Memorijala koji je ove godine pod nazivom „Na jug, na jug! Idemo na jug!“, izvedeni su performansi Lale Raščić i Jusufa Hadžifejzovića.

Sarita Vujković, selektorka ovogodišnjeg Memorijala i direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, izjavila je na otvaranju da je Memorijal jedna od najznačajnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije.

„Ovogodišnji Memorijal koncipiran je tako da postane mesto ponovnog susreta, spajanja i druženja kao specifična interakcija savremene umetnosti i publike“, rekla je ona.

Memorijal prati zajednički regionalni projekat „Teritorija kulture“ za povezivanje institucija kulture iz Čačka, s Cetinja i iz Banjaluke.

Memorijal je osnovan 1960. godine, kao bijenalna likovna manifestacija u znak sećanja na slikarku Nadeždu Petrović, rođenu u Čačku (1873-1915). Organizator je Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, a pokrovitelj Grad Čačak.