Mjuzikl s Bajaginim pesmama – 25 hitova, Tamara, hor, balet, orkestar…

Kultura 08. okt 202010:53 > 10:56
N1

U Pozorištu na Terazijama, 9. oktobra, biće premijerno izveden mjuzikl "Sa druge strane jastuka" u režiji Juga Radivojevića. Dirigent i aranžer Aleksandar Sedlar i glumac Slaven Došlo, gostujući u Novom danu, preneli su da nije reč o Bajaginoj biografiji. "Njegove pesme su inkorporirane u priču koju je napisao Stevan Koprivica. Bavimo se otuđenjem, na neki način i ljubavlju u tim okolnostima", navodi Došlo.

Došlo navodi da su na sceni svi prisutni sve vreme – da se vidi i balet i orkestar i hor zajedno na bini. Na neki način podseća na koncert, malo pomeren, malo stilizovan, navodi gost N1.

„Neke pesme su blizu originalu, a neke pesme – bilo je prostora da se malo domaštaju“, kaže dirigent i aranžer Aleksandar Sedlar, upitan o tome šta je uradio s Bajaginim pesmama. Svaki lik prema svoju strofu u drugom tonalitetu i drugom žanru, rekao je i dodao da je fokus na strukturi pesama.

Orkestar je, prenosi, veliki – ima ih dvadesetak, i gudača i duvača, što daje kolorit izvedbi. Pesme su uglavnom iz osamdesetih i devedesetih, a ima i nekih novijih, koje ljudi znaju, istakao je.

Među junacima mjuzikla je i „Bajagina“ Tamara, a nju glumi Milena Živanović. Došlo prenosi da je on u predstavi ulični svirač koji ulazi u ljubavnu priču sa Tamarom.

Ukupno 25 Bajaginih pesama, prenosi Sedlar, deo je ovog ostvarenja.

Na pitanje šta je rekao Bajaga na pretpremijeri, gosti N1 navode da mu se dopalo.

Aleksandar Đaja, direktor Pozorišta na Terazijama, rekao je na ranije održanoj konferenciji za novinare da premijerom ovog mjuzikla zaokružuju obeležavanje 70. sezone jedinog muzičkog teatra kod nas. On je istakao da je siguran da je „pred nama još jedan uspešan, veseo i razgaljujući komad koji nam je svima neophodan u ovim vremenima“.

Reditelj Jug Radivojević je, na konferenciji, naglasio da prvi put sa sigurnošću može da najavi da nas očekuje veliki hit za koji će se decenijama tražiti karta više.