U Jugoslovenskoj kinoteci održana komemoracija Goranu Paskaljeviću

Kultura 14. okt 202017:04 > 17:20
Tanjug/Dragan Kujundžić

Porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci dela jednog od najznačajnijih reditelja jugoslovenske i srpske kinematografije odali su poslednju počast Goranu Paskaljeviću na komemoraciji koja je povodom njegove smrti upriličena danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Direktor kinoteke Jugoslav Pantelić pozvao je na početku prisutne da minutom ćutanja odaju počast velikanu domaće kinematografije, nakon čega su na platnu, okupljenima prikazani odlomci iz filmova Gorana Paskaljevića.

Prisutnima su se između ostalih, obratili i glumica Svetlana Bojković i filmski scenograf Miljen Kljaković.

„Imam bolan osećaj da nam je Goran naglo otišao iz života. Bio je veliki umetnik koji je mogao mnogo da nam podari, glumcima koji su igrali u njegovim filmovima, a isto tako i širokoj publici. To smo mogli da vidimo iz ovog kolaža iz filmova koliko je tu emocija, empatije… On je čudesan autor bogatog dela. Znam da je imao još mnogo planova, kojima se posvećivao sa punom energijom i strašću. Goran je voleo život, uživao u komunikaciji sa ljudima, bio je radoznao i sve je to unosio u svoje stvaralaštvo. Zato je njegov odlazak nagao“, kazala je Bojković.

Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodala je da je Paskaljević proslavio našu kinematografiju i proneo našu kulturu van granica naše zemlje.

„Doživeo je širom sveta velika priznanja i retrospektive svojih filmova. Bio je naizgled veoma racionalan, duhovit, smiren, ali je je u svemu tome krio ranjivost i duboku senzibilnost, to je umeo da kroz svoje umetničko delo izrazi i upravo to ga je izdvajalo od drugih autora i uspevalo da dopre do široke publike, da ona prepozna njegove likove i priče i da se sa njima identifikuje. Ostavio nam je svoje bogato delo, a imao je još misli i ideja za buduće filmove, a život je za to ispao, na žalost, kratak. Dragi Gorane, hvala što sam imala sreću što sam imala priliku da igram u svom prvom, a tvom drugom filmu ‘Pas koj je voleo vozove’. Neka ti je slava i hvala“, poručila je Bojković.

„Odlaskom Gorana Paskaljevića kinematografija je izgubila velikana, ostavio je bogat opus i najznačajnije nagrade, bio je veliki profesionalac, a sa druge strane običan čovek. Moje prijateljstvo sa njim počinje od ‘Varljivog leta’. Svako je krenuo svojim putem, gradeći svoju karijeru, ali nam se prijateljstvo nastavilo i van posla kojim smo se bavili“, poručio je scenograf Miljen Kljaković Kreka.

Do te bliskosti, nastavio je on, ne bi došlo da nisu imali identične poglede na svet.

„Sretali smo se i u Italjji i drugde. Goran se van profesije bavio i drugim stvarima. Gajio je ljubav prema napuštenim kućnim ljubimcima i izgradili smo zajedno dva azila… Nije slučajno, pored nagrada za filmove, dobijao i nagrade za humanizam. Imao je specifičan i prepoznatljiv stil. I kada se danas, pred familijom i prijateljima, sećamo njegovih filmova, vidimo koliko je veliki reditelj bio. Šteta što nije ostavio više filmova. Neka mu je slava“, poručio je Kljaković.

O Paskaljeviću su govorili i pravnik i pisac Đorđe Sibinović i francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni.

Govoreći o poznanstvu sa rediteljem, ambasador Falkoni podsetio je i da je Paskaljević 2008. odlikovan Ordenom umetnosti i književnosti, visokim priznanjem Francuske, gde je ostvario neke od svojih filmova.

„Nije preterano reći da je Goran Paskaljević bio reditelj koji je širio prijateljstvo između Srbije i Francuske“, ocenio je ambasador, navodeći da je reditelj bio spreman da kroz filmove govori iskreno o svojoj zemlji, bilo da je to vreme Jugoslavije, kada je snimio “Poseban tretman” ili su to devedesete i “Bura baruta”. 

Jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih reditelja sa respektabilnom internacionalnom karijerom preminuo je 25. septembra u Parizu u 74. godini. Kremacija je obavljena 5. oktobra na pariskom groblju Per Lašez u prisustvu članova porodice i nekoliko bliskih prijatelja.