NKSS i ULUS: Saopštenje Ministarstva o upadu na izložbu – najsramotnije ikada

Kultura 16. okt 202009:50 > 16:23
Printscreen

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Udruženje likovnih umetnika Srbije - ULUS ocenili su danas da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije 15. oktobra objavilo "najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije" i da nijedan ministar od Minhena 1937. godine nije se usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti".

„Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti“, ili „izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena“, citirala su ova dva udruženja delove iz saopštenja Ministarstva kulture i informisanja.

POVEZANE VESTI

Takvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima, navodi se u reagovanju dve organizacije.

Nije da crtež „Kenjkavac“ nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba „Kapija – i kad boli, istina je lijek“ nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi, poručuju ANKSS i ULUS.

Nije da predstava „Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo“ nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi. Sram vas bilo, poručuje se u zajedničkom saopštenju.

Ministarstvo: Ideologizovana paskvila

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo da je reagovanje ANKSS-a, ULUS-a i SULUV-a „najobičnija ideologizovana paskvila“.

„Umesto što na primitivan način vređaju Ministarstvo i neargumentovano ga dovode u vezu sa najmonstruoznijom društvenom pojavom dvadesetog veka, autorima nesrećnog reagovanja bilo bi celishodnije da se, makar delićem svoje iskošene pažnje, posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz“. navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo savetuje da pažnju posvete pitanju gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja, od gnušanja, osećaja povređenosti, pa sve do verbalnih osuda različitog stepena ili čak reakcija kakve su se desile na inkriminisanoj izložbi.

„Neka odgovore na pitanje da li su karikature izmasakriranih beba umetnost, i kakva? Zaslužuju li te karikature osvrt ili bilo kakav komentar autora sramnog saopštenja ANKSS, ULUS i SULUV ili ne? Da li bi ‘umetnička sloboda’ bila u pitanju i da neki ‘karikaturista’ prikaže njihove ideološke i političke pokrovitelje ili daleko bilo decu, sa npr. sekirom u glavi“, upitalo je Ministarstvo.

Reagovanje ANKSS, ULUS i SULUV je, smatra Ministarstvo, „najobičnija ideologizovana paskvila“, uz licemerno dovođenje u isti kontekst umetničke slobode, pojedinačnog zločina rasističke grupe i ubistva nedužnog dečaka, događaja iz ratova na prostoru bivše SFRJ i nasilničkog upada na „izložbu sa skarednim sadržajem“. Kako se dodaje, sublimat svega toga jeste da je Ministarstvo nacističko, iako kada treba od tog istog Ministarstva da se dobiju sredstva za različite namene i projekte onda nema ni govora o nacizmu.

„Ako od ANKSS, parapolitičke organizacije sklone amaterskom tumačenju istorijskih događaja i nismo očekivali ništa bolje, iznenađuje da su dva reprezentativna strukovna udruženja, koja bi pretežno trebalo da se bave položajem esnafa, počela da se bave istorijom iz hobija, uz krajnje subjektivnu selekciju istorijskih događaja“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je istaklo da ohrabruje ta udruženja, a naročito ULUS da nastave svoje inovativne naučno-istraživačke radove na temu istorije, a da će posebnu podršku Ministartsva dobiti u slučaju da se upuste u „istraživanje genocida nad srpskim narodom u dvadesetom veku i stradanja srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj i na KiM devedesetih godina“.

Saoštenje je potpisala pomoćnica ministra Ivana Dedić.

Ministarstvo kulture juče je osudilo nasilje, ali i „skaredne sadržaje“ izložbe u Zemunu. Ministarstvo je saopštilo da osuđuje svaki vid nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora, ali i ocenilo da prikazivanje „skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

U saopštenju se navodi da napad nije smeo da se dogodi, ali da ni izložba „sa onako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena“.

Beogradska policija uhapsila je šest osoba, za koje se sumnja da su pre nekoliko dana upale na izložbu u Staroj Kapetaniji u Zemunu i uništile izložene radove.