Zaposlenima u kulturi puna plata ako se zaraze ili moraju u samoizolaciju

Kultura 26. nov 202010:36 > 10:42
TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisala je u ime Vlade Srbije dopunu Posebnog kolektivnog ugovora za ustanove kulture, kojom se omogućuje pravo na naknadu 100 odsto plate u slučajevima kada je zaposleni bio na bolovanju ili u samoizolaciji zbog koronavirusa.

Kako se navodi u saopštenju, ministarka je izjavila da je ta dopuna ugovora vid sigurnosti da zaposleni neće ostati bez dela mesečnih prihoda ako se razboli od te bolesti.

Ministarka je naglasila da je to nesumnjivo od velikog značaja za sve umetnike, s obzirom na situaciju u kulturi i na sve šta kulturni radnici rade kako bi prevazišli krizu u kojoj se nalazi i Srbija i čitav svet.

„Na ovaj način smo želeli jasno da pokažemo odgovornost kao i da država brine o kulturnim radnicima i da ceni njihov rad i trud kako bi građanima omogućili da, uprkos pandemiji, imaju kulturni sadržaj“, navela je ona.

Gojković je dopunu Posebnog kolektivnog ugovora potpisala sa predstavnicima Samostalnog sindikata kulture Srbije, GS kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Konfederacijom slobodnih sindikata.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.