Festival Nišvil otpušta polovinu zaposlenih

Kultura 23. dec 202009:19 > 09:21
N1

Iz Džez festivala "Nišvil" saopštili su da će od 1. januara otpustiti polovinu radnika, jer tokom ove godine festival nije prikupio dovoljno prihoda da bi isplatio plate.

Kako je saopšteno, direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević ukazao je da se razmišlja i o gašenju festivala ukoliko epidemija koronavirusa potraje i tokom avgusta sledeće godine.

„Naša procena je da će ovo biti izuzetno teška godina i da se moramo prilagoditi teškoćama punjenja budžeta, kako grada Niša, tako i ministarstava kod kojih apliciramo po konkursima. Naravno, moramo se prilagoditi i slabijoj zainteresovanosti sponzora i verovatnom padu prodaje ulaznica“, izjavio je Blagojević.

Prema njegovim rečima, na sednici Saveta festivala usvojen je kompletan program za narednu godinu, kao i finansijski plan, koji je za 30 odsto manji nego poslednjih godina.

Blagojević je rekao da su zaposleni u „Nišvilu“ svesni da ne treba očekivati bilo kakvu bespovratnu podršku države najznačajnijim festivalima Srbije.

„Zatražili smo kredit kod Fonda za razvoj da bismo mogli da premostimo ove dve teške godine, ali smo odbijeni uz obrazloženje da Fond ne daje kredite udruženjima gradjana i fondacijama, iako smo imali validne garancije i dobru volju kabineta premijerke“, istakao je Blagojević.

Naveo je da će, ukoliko se situacija sa epidemijom popravi, „Nišvil“ naredne godine biti održan od 6. do 15. avgusta.