Širi izbor za NIN-ovu nagradu 7. januara, rekordan broj pristiglih knjiga

Kultura 24. dec 202011:03 > 11:10
N1

Redakcija nedeljnika NIN saopštila je da će, zbog rekordnog broja od 212 pristiglih knjiga na ovogodišnji konkurs za najbolji roman godine, kao i usled otežanog rada tokom pandemije, spisak knjiga koje ulaze u širi izbor biti objavljen 7. januara 2021.

Navedeno je da je to sedam dana kasnije nego što je poslednjih godina bio slučaj, pa se i dalji izbori pomeraju za po nedelju dana.

„Prema tom novom rasporedu, uži izbor biće objavljen u broju od 14. januara, najuži izbor 21. a ime 67. dobitnika najznačajnijeg književnog priznanja biće poznato u ponedeljak 25. januara, oko podneva, odmah nakon sednice žirija, koji i ove godine zaseda u istom sastavu: Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Кukić, Marjan Čakarević i Ivan Milenković“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će u broju NIN-a od 28. januara biti objavljen intervju sa narednim dobitnikom priznanja, a mesto i vreme uručenja nagrade biće naknadno objavljeni.

„Na adresu NIN-a, do zaključenja konkursa 15. decembra, pristiglo je 228 knjiga, od kojih 16 nije ispunilo uslove iz različitih razloga ili su autori sami odustali od daljeg takmičenja, te se na konačnom spisku nalazi 212 romana. Кompletna lista romana koji ispunjavaju propozicije nalazi se na www.nin.co.rs“, piše u saopštenju.

Sponzori NIN-ove nagrade su Sberbank, kao i jedna domaća i dve strane kompanije, koje žele da ostanu anonimne, navedeno je u saopštenju.