Siniša Pavić dobitnik Dositejeve nagrade za životno delo

Kultura 24. dec 202013:58 > 14:07
Screenshot

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo, koju dodeljuje zadužbina "Dositej Obradović" je književnik i scenarista Siniša Pavić, saopštila je zadužbina.

Kako se navodi, žiri je odluku doneo jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Pavić spada u red najznačajnijih stvaralačkih ličnosti u oblasti književne delatnosti posvećene televizijskoj i filmskoj scenaristici u Srbiji.

Ističe se da su njegove dokumentarno-igrane serije, kao i dramski ciklusi na umetnički način dali ne samo sliku vremena okupacije Srbije, nego „razuđenu fresku ljudskih sudbina, kako žrtava, tako i nasilnika, uključujući tu i sliku poratnih vremena“.

Izdvajaju se njegove „istoriografski precizno zasnovane, a umetnički celovito oblikovane drame „Čovek koji je bombardovao Beograd“, „Metak u leđa“, „Na putu izdaje“, „Lovac protiv topa“, serije „Španac“, „Banjica“, „Poslednji čin“ i „Odlazak ratnika povratak maršala“ i serije koje na satiričan način slikaju realnost, kao što su „Vruć vetar“, „Srećni ljudi“ i „Porodično blago“.

„Uvereni smo da je ukupni doprinos Siniše Pavića srpskoj književnosti, filmu i televiziji uzoran i jedinstven, kako po umetničkim dometima, tako i po obimu i žanrovskoj raznovrsnosti i to ga čini zaslužnim i dostojnim da primi nagradu s Dositejevim imenom i znakom“, navodi se u obrazloženju odluke žirija.