Muzej Nikole Tesle se seli u zgradu Termoelektrane Snaga i svetlost

Kultura 24. dec 202015:06 > 15:10
N1

Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane Snaga i svetlost, odlučila je danas Vlada Srbije. U Vladi smatraju da zgrada termoelekrane Snaga i svetlost u Beogradu u potpunosti odgovara potrebama Muzeja Nikole Tesle.

„Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka“, navodi se u saopštenju.

Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle.